Business Internaţional

Pieţele s-au rostogolit în Europa. Băncile franceze plătesc cu preţul acţiunilor problemele Greciei şi Italiei

Pieţele s-au rostogolit în Europa, din cauza Greciei. Ieşiri masive de pe acţiunile băncilor franceze

Autor: Marius Oncu

12.09.2011, 19:30 775

Principalele acţiuni europene au închis luni în scădere, la minimul ultimilor doi ani, după ce temerile privind intrarea Greciei în încetare de plăţi şi creşterea randamentelor pentru obligaţiunile Italiei au determinat investitorii să vândă, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, a închis în scădere cu 2,5%.

Cotaţia BNP Paribas a coborât cu 12%, din cauz expunerii băncii faţă de Italia, după ce randamentele cerute de investitori la o vânzare de titluri a statului italian au atins maximul ultimilor trei ani, peste 4%. Societe Generale, despre care s-a scris luni că pregăteşte un program de restructurare a personalului, a pierdut 10,75% pe bursă. A treia mare bancă franceză aflată sub lupa investitorilor din cauza unei speculate retrogradări a ratingului, Credit Agricole a coborât cu 10%.

"Teama trece dincolo de Grecia. Randamentele de la licitaţia Italiei au urcat puternic, sugerând că extinderea crizei este reală", a afirmat David Thebault, şef de divizie la compania franceză de brokeraj Global Equities.

Acţiunile băncilor franceze au fost afectate de aşteptările ca agenţia de evaluare financiară Moody's să retrogradeze cele mai mari trei bănci din Franţa.

Mai multe surse au afirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, că BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole se aşteaptă la o retrogradare "iminentă" din partea Moody's, după ce agenţia a pus ratingurile băncilor sub supraveghere, pentru o posibilă revizuire în scădere, în iunie.

Pe marile burse din Europa, indicii FTSE 100 britanic, DAX german şi CAC 40 francez au coborât cu 1,6-4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO