Business Internaţional

Pieţele nu cred în acordul ruso-saudit privind scăderea producţiei de petrol ca să urce preţul barilului

Preşedintele Iranului Hassan Rouhani (stg.) în discuţie cu cel al Rusiei Vladimir Putin. Ambele ţări sunt jucători care fac cărţile în jocul petrolului

Preşedintele Iranului Hassan Rouhani (stg.) în discuţie cu cel al Rusiei Vladimir Putin. Ambele ţări sunt jucători care fac cărţile în jocul petrolului

Autor: Bogdan Cojocaru

18.02.2016, 00:04 1291

Nicio direcţie clară - aşa au răspuns pieţele de petrol acordului între Rusia şi Arabia Saudită de îngheţare a producţiei la nivelurile din ianuarie, cote istorice de altfel.

Reacţia spune multe despre acest acord: este plin de incertitudini şi de găuri şi nu garantează că va elimina supraoferta care îneacă acum piaţa şi ţine jos preţurile ţiţeiului. 

Preţurile petrolului – atât ale celui Brent, referinţa internaţională, cât şi ale celui destinat pieţei americane – au răspuns cu creşteri după ce a fost anunţat, marţi, acordul dintre Rusia şi Arabia Saudită, printre cei mai mari produ­cători, au scăzut pe măsură ce piaţa a început să digere detaliile înţelegerii, iar miercuri au reînceput să urce, înregistrând creşteri de aproape 3%. Avansul a venit în contextul  unei întâlniri a miniştrilor petrolului din Ve­nezuela, Irak şi Qatar la Teheran cu omologul lor iranian pentru a evalua nivelurile pro­ducţiei. Acordul dintre Rusia şi Arabia Saudită, la care participă şi Venezuela şi Qatar, nu va putea funcţiona fără Iran deoarece părţile au condiţionat îngheţarea producţiei de colabo­rarea altor jucători.

Iranul, al treilea producător ca mărime din OPEC, ar putea primi concesii deoarece pentru acesta este vital să-şi majoreze pro­ducţia pentru a ajunge la nivelurile de dinaintea impunerii sancţiunilor internaţio­nale, spune Ildar Davletshin, analist la Renaissance Capital, citat de Reuters. Un oficial iranian a declarat anterior că ţara sa va continua să majoreze producţia de petrol. „Să ceri Iranului să îngheţe livrările este ilogic“, a spus oficialul.

Acordul ruso-saudit este plin de găuri, scrie Kevin Allison, editorialist la Reuters. Pactul reflectă presiunile financiare cu care se confruntă producătorii după prăbuşirea cu 70% a preţurilor începând cu mijlocul anului 2014. Venezuela este în pragul defaultului, iar Rusia, pe lângă tensiunile create în buget de reducerea cotaţiilor, este presată şi de sancţiunile economice internaţionale. Taxele pe petrol şi gaze naturale contribuie cu 50% la bugetul federal rusesc. Îngheţarea producţiei poate fi considerată un obiectiv deloc ambiţios, având în vedere că piaţa este saturată.

Arabia Saudită pompa luna trecută 10,2 mi­lioane de barili de petrol pe zi, cu puţin sub recordul de 10,6 milioane de barili pe zi atins în iunie. Producţia Rusiei este la maximul de după colapsul URSS.

Irakul are obiceiul de a căuta să majoreze producţia indiferent de politicile OPEC de stabilizare a preţului, deşi face parte din Organizaţie.

„Piaţa nu are nevoie de îngheţarea producţiei, ci de reducerea acesteia. Ei nu ne oferă nimic în acest sens“, a explicat Michael Lynch, preşedintele Centrului de Cercetare Strategică în Economie şi Energie din Massachusetts, citat de The New York Times.

Menţinând livrările, ţările producătoare pot reduce presiunile de pe pieţe fără a lua decizii dificile. Arabia Saudită nu poate pompa mai mult. Nici Venezuela şi nici Qatar nu şi-au mai majorat producţiile. Menţinerea actualului nivel al livrărilor de-a lungul anului ar permite companiilor petroliere ruseşti să pompeze mai mult anul acesta decât cel anterior.

„Nu le costă prea mult. Acordul ar însemna menţinerea status quo-ului“, spune Davletshin.

Traderii de petrol au motive de neîncredere. Rusia nu are un dosar bun în privinţa acordurilor de producţie. În anii 1990 Rusia nu a respectat acorduri similar cu OPEC, subliniază Sebastien Marlier, editor la The Economist intelligence Unit.

În 2001, când a fost pus pe masă ultimul acord OPEC şi ţări non-OPEC, saudiţii au convins Mexicul, Norvegia şi Rusia să participe la reducerile de producţie. Dar Moscova nu a urmat această linie ci în schimb a majorat exporturile.

Apoi, datele oficiale privind producţia OPEC sunt adesea puse sub semnul îndoielii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO