Business Internaţional

Pietele iau foc cand traderii pun urechea la zvonuri

24.03.2003, 00:00 18

Povestile exagerate, cum ar fi cea care spunea ca Saddam Hussein colaboreaza cu al Qaeda pentru a arunca in aer campurile petroliere, genereaza unele dintre cele mai dramatice oscilatii ale preturilor la actiuni, obligatiuni si marfuri.
La Bursa de Marfuri de la New York, in cadrul careia se tranzactioneaza contractele futures la petrol, aur si alte marfuri, zvonurile legate de comiterea unor acte de terorism au zdruncinat si mai mult nervii celor care au fost martori la atacurile teroriste din 11 septembrie.
Traderii nu mai iau nici o pauza acum pentru ca "atunci cand piata este atat de volatila, orice poveste, oricat de neinsemnata, poate cauza reactii ample," spune Kevin McDonnell, un membru al consiliului bursei si trader in sectorul energiei. Dupa ce au vazut cum avioanele teroristilor au distrus cele doua turnuri, spune el, pana si celor mai sofisticati experti le este greu sa analizeze lucid zvonurile. "De la atacurile asupra World Trade Center, cred ca orice este posibil," adauga acesta.
Zvonurile au inceput sa circule cu o intensitate crescanda in luna februarie, obligandu-i pe expertii financiari sa analizeze ore in sir supozitii si inventii pentru a determina daca acestea sunt adevarate, sau cum vor afecta acestea pietele chiar daca sunt false.
De exemplu, dupa ce un post de radio iranian anunta ca Ossama bin Laden a fost capturat, stire preluata si de BBC, preturile contractelor futures la actiuni au inceput sa creasca brusc. Totusi, cand oficiali din Statele Unite, Pakistan si Afganistan au infirmat aceasta poveste, actiunile au scazut imediat, scadere ce s-a accentuat dupa o falsa alarma privind plasarea unei bombe intr-o mare cladire de birouri din Washington.
"Nu am asistat niciodata la un fenomen similar," declara Michael Hiley, vice-presedinte al Global Energy Futures din cadrul ABN Amro.
Astfel, acesta se interesa in legatura cu unele zvonuri privind izbucnirea unui incendiu la o rafinarie din Europa a ChevronTexaco Corp cu mult timp inainte ca stirile oficiale sa confirme faptul ca, urmare a unui incendiu, productia rafinariei din Pembroke a fost suspendata temporar, eveniment ce, spun traderii, a determinat cresterea preturilor la gaze.
Pietele de marfuri sunt in special sensibile la zvonuri din cauza impactului direct pe care un atac terorist l-ar putea avea asupra rezervelor de petrol si a preturilor la energie.
Directori executivi ca Hiley nu-si pot permite sa ignore nici chiar cel mai exagerat zvon.
Intensitatea acestui fenomen a fost evidenta pe 21 februarie, cand un vas ce transporta benzina si apartinand companiei Exxon Mobil, a explodat. Astfel, la birourile Merrill Lynch "cineva a spus ca a fost bombardata Statuia Libertatii", spune Henry Mulholland, director in cadrul Merrill Lynch. Statuia era intacta, dar nu se stia inca de unde provenea fumul. "Nu am raspandit niciodata zvonuri, dar a trebuit sa-mi contactez clientii si sa le explic ceea ce stiam," spune acesta. Apoi, principalele retele de televiziuni au anuntat ca a explodat o rafinarie pe Staten Island. Imediat au inceput sa se raspandeasca zvonuri cu privire la comiterea unor acte de terorism: a bombardat cineva o rafinarie pentru a reduce rezervele de energie ale natiunii?
Investitorii nu au asteptat un raspuns la aceasta intrebare, valoarea actiunilor si obligatiunilor scazand rapid, pretul gazelor crescand.
Don Bright, director al Bright Trading, arata ca actuala fabrica de zvonuri este un adevarat paradis, pentru ca daca traderii stiu cum sa profite de miscarile pietei, acestia pot obtine profituri semnificative.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO