Business Internaţional

Pietele financiare si de marfuri au doborat noi recorduri

15.12.2003, 00:00 14



Comentariile lui John Snow, secretarul general al Trezoreriei americane, potrivit carora rata de dobanda de referinta va ramane scazuta, iar deprecierea dolarului a fost voita, graduala si a fost atent supravegheata de catre autoritati, au avut ca efect caderea monedei americane, care a atins noi minime fata de principalele valute.



Tendinta de depreciere a dolarului fata de moneda unica europeana a continuat saptamana trecuta, astfel ca vineri pe piata de la New York s-a atins un nou record, de 1,2307 dolari pentru un euro. Cursul si-a mai revenit, la inchiderea sedintei de tranzactionare fiind de 1,2276 dolari/euro.



Fata de yenul japonez, dolarul atinsese marti cel mai scazut nivel din ultimii 3 ani, dupa ce reprezentantii Fed-ului au anuntat ca rata de dobanda de referinta va ramane "la un nivel scazut pentru o perioada de timp considerabil de lunga". Cotatia inregistrata vineri a fost de 107,90 yeni la un dolar, dupa ce martea trecuta recordul fusese de 106,75.



"SUA au rate de dobanda scazute fata de alte state dezvoltate", considera Daniel Janis, analist la John Hancock Strategic Income Fund din Boston. "Ar trebui ca dobanzile sa mai creasca pentru ca banii sa continue sa intre in tara", a adaugat el.



Pe fondul speculatiilor potrivit carora costul imprumuturilor din Marea Britanie va creste mai devreme decat in SUA, lira sterlina s-a apreciat fata de dolar pentru a cincea saptamana consecutiva, atingand 1,7486 dolari, maximul din ultimii 11 ani.





Dow Jones, la 10.000 de puncte



Pentru a doua oara intr-o singura saptamana, Dow Jones Industrial Average, cel mai important indice bursier din SUA, a trecut pragul de 10.000 de puncte, incheind ziua de vineri la un nivel de 10.042,16 puncte. Joi se trecuse de acest prag psihologic pentru prima data in ultimele 18 luni, insa vineri a fost data publicitatii noua valoare a indicelui increderii in mediul de afaceri, mai mica decat la sfarsitul lunii noiembrie.





OPEC misca petrolul



Vineri, pretul petrolului a sarit la 33,04 dolari pe baril pe piata de la New York, in urma previziunilor meteorologice care au indicat vreme rece si a anuntului reprezentantilor OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) privind o eventuala decizie de diminuare a productiei in februarie 2004. Si pretul gazelor naturale a crescut accentuat, trecand de 7 dolari/1 mil. BTU (British Thermal Units).



Pretul petrolul cu livrare in ianuarie a crescut inital cu 1,19 dolari, insa pretul la inchidere a fost de 32,95 dolari. OPEC pompeaza o treime din petrol la nivel mondial.





Platina, la maxim



Platina a atins nivelul maxim al ultimilor 23 de ani, de 820 dolari pe uncie, dupa ce in ultimele doua saptamani cele mai importante companii producatoare ale acestui metal, Anglo Platinum si Impala Platinum, au anuntat diminuari ale profiturilor. Mai mult, Impala a inchis una din minele sale, deoarece nu mai era rentabila.



Pretul platinei a crescut in acest an cu 37%. Previziunile arata ca cererea pentru bijuterii din platina se va diminua in acest an cu 13%, deoarece Chian si Japonia si-au redus achizitiile din cauza pretului ridicat.





Deficitul comercial al SUA, la un nou record



Importurile masive din China, Uniunea Europeana si America Latina au dus la cresterea deficitului comercial al SUA, care a atins in luna octombrie nivelul de 41,8 mld. $, in ciuda inregistrarii celui mai ridicat ritm de crestere a exporturilor din ultimele 31 luni, potrivit Departamentului Comertului. Importurile din China au depasit exporturile cu 13,6 mld. $. Estimarile analistilor aratau ca deficitul comercial nu va depasi 41,5 mld. $. Un rol important l-au avut si importurile importante de combustibil din luna octombrie. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO