Business Internaţional

Pieţele europene ale alimentelor şi energiei au în faţă un viitor secetos

Pieţele europene ale alimentelor şi energiei au în...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.09.2021, 00:00 57

Ţările europene s-ar putea confrunta cu secetă severă de două ori mai frecvent în deceniile următoare dacă nu vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit unor noi cercetări care arată cum schimbările în modelele de precipitaţii vor expune mai mulţi oameni la riscurile climatice. Continentul s-ar putea îndrepta spre un viitor al secetei extreme, potrivit studiului publicat în revista Frontiers in Water.

Acest lucru va pune probabil în pericol producţiile agricole, generarea de hidroenergie şi transportul fluvial. Seceta şi temperaturile ridicate record din verile ultimilor ani au făcut deja de mai multe ori nenavigabil fluviul Rin în Germania şi au produs pierderi din asigurări de  miliarde de euro în toată Europa.

„Am găsit o tendinţă clară către secete de vară mai multe, mai lungi şi mai intense în termeni de deficit de precipitaţii spre sfârşitul secolului“, a spus Magdalena Mittermeier, profesor la Universitatea Ludwig Maximilian din München şi autorul principal al analizei. Cercetările echipei sale au presupus că temperaturile globale medii vor creşte cu 3,7 grade Celsius până în 2100, o rată mai mare de încălzire pe care Pământul o va experimenta  sub politicile actuale. În timp ce oamenii de ştiinţă spun de mult timp că regiuni din zona Mării Mediterane şi din Peninsula Iberică se vor confrunta cu condiţii mai calde şi mai uscate, analiza a găsit că frecvenţa secetelor ar putea creşte, de asemenea, cu 50% în Alpi, în Franţa şi în Europa de Est. De asemenea, modelul precipitaţiilor sezoniere s-ar putea schimba, cu mai multe precipitaţii iarna şi veri mai uscate. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO