Business Internaţional

Pieţele emergente se îndreaptă probabil către o criză fiscală. Programele guvernamentale temporare ar putea deveni permanente

Pieţele emergente se îndreaptă probabil către o...

Autor: Catalina Apostoiu

05.08.2020, 22:09 735

Stimulentele monetare şi fiscale care au salvat preţurile activelor de pe pieţele emergente în acest an ar putea împinge multe ţări într-o nouă fază a crizei provocate de pandemie, una de natură fiscală din care acestea nu vor putea ieşi prea uşor, scrie Bloomberg.

Băncile centrale au redus dobânzile, iar guvernele şi-au majorat puternic cheltuielile, în condiţiile în care cazurile de coronavirus au explodat, iar măsurile de carantină au erodat investiţiile şi cererea de con­sum. În timp ce măsurile au re­vi­­gorat apetitul pentru risc, a­ces­­tea au împins în ace­­laşi timp strategii şi oficialii gu­­ver­na­mentali într-o situaţie dificilă.

În cele din urmă, „pieţele se vor uita la raportul datorie/PIB şi se vor întreba ce e de făcut“, arată Eric Baurmeister, de la Morgan Stanley Investment Management.

Cu puţin spaţiu rămas pentru noi stimulente monetare, ţările aflate în curs de dezvoltare s-ar putea regăsi în situaţia de a fi nevoite să cheltuiască şi mai mult pentru revigorarea creşterii, lipsindu-le însă resursele pentru a face acest lucru fără a se îndatora şi mai mult.

Ar putea fi necesar chiar ca dobânzile să crească pentru susţinerea monedelor naţionale.

În acelaşi timp, problemele economice în creştere ar putea alimenta tensiuni de ordin politic.

Datoriile la nivel mondial au urcat la 258.000 mld $ în primul trimestru, sau un nivel record de 331% din PIB-ul mondial, potrivit Institute of International Finance. Pentru pieţele emergente, raportul datoriilor a avansat la 230% din PIB. Aproximativ 3.700 mld $ din datoriile pieţelor emergente vor ajunge la scadenţă către finalul acestui an, datoriile în valută reprezentând aproape 17% din acestea.

Programele guvernamentale temporare ar putea deveni permanente, iar oficialii ar putea începe să se bazeze pe politici monetare relaxate pentru finanţarea deficitelor fiscale, potrivit lui David Hauner, strategy în cadrul Bank of America.

Un „scenariu tipic Turciei“, în care politica monetară relaxată alimentează atât creşterea, cât şi inflaţia, apăsând asupra monedei locale, ar putea deveni un risc mai mare în alte ţări emergente, notează Hauner.

„Problemele de ordin fiscal au existat dinaintea Covid, iar lumea post-Covid ar putea fi complicată fiscal, cu cerinţe pentru o protecţie socială sporită“, adaugă Hauner.

Totuşi, reducerea cheltuielilor sau majorarea taxelor corporate vine cu propriile riscuri, astfel de măsuri urmând să afecteze creşterea, potrivit lui Pedro Martins Junior de la JPMorgan Chase.

Presiunile ar putea creşte şi pe plan politic, ducând la o ascensiune a populismului, avertizează Cathy Hepworth, de la PGIM Fixed Income.

Acordul încheiat de Argentina cu creditorii relevă stresul generat de pandemie la nivelul multor economii emergente, notează Wall Street Journal. Acesta a temperat temerile privind o dispută prelungită între cele două părţi, dar a evidenţiat în acelaşi timp problemele grave provocate de coronavirus pe pieţele emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO