Business Internaţional

Pieţele emergente au dezlănţuit un val de reduceri de dobânzi

Pieţele emergente au dezlănţuit un val de reduceri de...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.06.2020, 00:00 99

Băncile centrale ale economiilor emergente au redus ratele de dobândă cu mai mult de 20 dpuncte procentuale în ultimele trei luni pentru a stimula activitatea economică afectată de coronavirus, potrivit Bloomberg Economics.

Câteva au în vedere şi programe de achiziţii de active, cândva o armă de politică monetară pe care aveau curaj să o folosească doar cele mai puternice bănci centrale ale lumii. Politica monetară neconvenţională prezintă riscuri unice pentru pieţele emergente: independenţa băncii centrale este mai slab delimitată, iar riscul de dominaţie fiscală este mai mare.

Dominaţia fiscală este condiţia economică în care o ţară are datorie guvernamentală şi deficit bugetar ridicate, din care cauză politica monetară a băncii centrale are ca scop împiedicarea guvernului să intre în faliment şi nu, cum este normal, aducerea sub control a inflaţiei, a creşterii economice şi angajărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO