Business Internaţional

Pierderi si disponibilizari la Commerzbank

13.11.2002, 00:00 8

Commerzbank AG, a patra mare banca din Germania, a raportat o pierdere neta pe trimestrul trei, pierdere generata de scaderea valorii activelor. Banca urmeaza sa opereze peste 450 de disponibilizari in cadrul diviziei sale de operatiuni bancare legate de investitii, pe fondul unei scaderi a industriei valorilor mobiliare.
Pierderea neta raportata s-a ridicat la 129 milioane de euro (130 milioane dolari), in scadere de la o pierdere neta de 191 milioane de euro inregistrata in perioada similara a anului precedent, pe fondul reevaluarilor in sens negativ a valorii pachetelor de actiuni detinute in cadrul unor companii printre care se numara si T-Online International AG. Analistii prevazusera profit pentru perioada respectiva.
"Avand in vedere volatilitatea pietelor, nu cred ca putem emite o previziune pentru intregul an," a declarat directorul executiv al bancii Klaus-Peter Mueller in cadrul raportului trimestrial al bancii.
Mueller este deja in curs de a desfiinta 4.300 locuri de munca pentru a impulsiona castigurile companiei cu sediul in Frankfurt, dupa scaderea inregistrata anul trecut, iar reprezentantii sindicatelor se asteapta ca banca sa desfiinteze alte 2000 de locuri de munca. Deustche Bank AG si HVB Group, cele mai mari banci ale tarii, nu au inregistrat nici ele profit pe trimestrul trei.
Valoarea actiunilor Commerzbank a scazut cu 14 centi sau 2%, pana la 6,85 euro. Actiunile au inregistrat o scadere de 61% anul acesta.
Commerbank va desfiinta cel putin 300 de locuri de munca in cadrul diviziei de operatiuni bancare legate de investitii prin inchiderea sau reducerea unor operatiuni in New York, Tokyo, Sngapore si Praga, sau va reduce cu aproape un sfert numarul angajatilor in cadrul diviziei de valori mobiliare.
In cadrul diviziei de valori mobiliare, banca a pierdut 157 milioane in primele noua luni ale acestui an. Astfel, aceasta divizie a fost caracterizata de cea mai scazuta eficienta, cu un raport cost/venit de 155%. Banca a fost de asemenea neprofitabila in ceea ce priveste administrarea de active.
Banca isi va atinge tinta stabilita pentru anul acesta cu privire la reducerea costurilor operative pana la mai putin de 5,5 miliarde de euro, a declarat Mueller in cadrul raportului trimestrial. Costurile legate de personal au scazut cu 10,3% pe primele noua luni ale acestui an, pana la 2,1 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO