Business Internaţional

Pierderi istorice: Conglomeratul japonez SoftBank estimează pierderi de 12,5 mld. dolari din cauza Vision Fund, vehiculul de 100 mld. dolari care a investit în startup-uri precum Uber şi WeWork

sursa foto: Profimedia

Autor: Alex Ciutacu

13.04.2020, 14:51 256

Conglomeratul japonez SoftBank a lansat un avertisment prin care estimează pierderi operaţionale de 12,5 miliarde dolari, după ce vehiculul de 100 mld. dolari condus de Masayoshi Son – cunoscut drept Vision Fund – a înregistrat pierderi masive în piaţă, în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit FT.

Într-o declaraţie lansată luni, grupul japonez de tehnologie a explicat avertismentul prin pierderile investiţionale de 16,7 miliarde dolari ale Vision Fund, entitate susţinută şi de Arabia Saudită, pe fondul „deteriorării condiţiilor din piaţă”.

Pentru anul fiscal încheiat în luna martie, compania se aşteaptă la pierderi operaţionale de peste 12 miliarde dolari, în comparaţie cu un profit de peste 21 miliarde dolari înregistrat în anul anterior.

Pierderile vin după prăbuşirea companiei WeWork şi după falimentul startup-ului OneWeb, ambele fiind pariuri importante în portofoliul condus de Masayoshi Son.

Deteriorarea condiţiilor din piaţă a reorientat atenţia investitorilor către punctele slabe ale grupului – totalizând într-o datorie netă de 55 miliarde dolari, plus 180 miliarde dolari în împrumuturi consolidate.

Masayoshi Son, fondatorul şi CEO-ul SoftBank, a pus 60% din acţiunile pe care le deţine în companie drept colateral pentru împrumuturi personale de ordinul miliardelor de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO