Business Internaţional

Pierderi de peste 70 de miliarde de euro pentru bancile germane

02.04.2008, 14:49 15

In presa germana se vehiculeaza o valoare totala a pierderilor care ar putea depasi nivelul de 70 de miliarde de euro, in timp ce politicienii germani atrag atentia ca deja efectele recesiunii americane se resimt si in cadrul economiei din Germania, scrie cotidianul german Der Spiegel.
Bancherii din Germania sunt chiar de parere ca economia germana se afla in pragul unei crize de mari proportii. Potrivit cotidianului german Bild, citand surse din sectorul bancar german, pierderile inregistrate in urma crizei creditelor ipotecare subprime din Statele Unite s-ar putea ridica la peste 70 mld. euro (111 mld. dolari).
Noua estimare apartine autoritatii supreme bancare din Germania BaFin, care a luat in calcul toate plasamentele investitionale cu grad ridicat de risc ale bancilor comerciale germane. "Acum avem intr-adevar o perspectiva clara asupra a ceea ce se poate intampla", a declarat purtatorul de cuvant al BaFin. "Cifrele sunt intr-adevar corecte", a continuat el. Cu toate acestea, institutia inca nu a facut public raportul intocmit.
Recent, guvernatorul landului Bavaria Gunther Beckstein declara ca BayernLB, cea mai mare banca din regiune, si care este detinuta de stat, va raporta pierderi cauzate de criza creditelor subprime de pana la 4 mld. euro (6,31 mld. dolari), dublu fata de valoarea de 1,9 mld. euro, estimata initial. Anuntul a alimentat presiunile asupra politicienilor care deja sunt acuzati ca ascund adevarata dimensiune a crizei financiare. De asemenea, cotidianul Bild a indicat faptul ca statul va continua sa acopere cele mai mari pierderi inregistrate de bancile comerciale. In acest sens, cotidianul german da exemplu banca WestLB, cea de-a treia banca ca marime din regiune, care pana in prezent a fost mentinuta pe linia de plutire prin infuzii de lichiditati venite din partea bancii de stat North-Rhine Westphalia, si care va necesita in continuare un imprumut in valoare de 2 mld. euro (3,15 mld. dolari).
Aceeasi situatie se inregistreaza si la IKB Deutsche Industriebank, care deja a primit imprumuturi de urgenta in valoare de un miliard de euro, si care va necesita lichiditati de pana la 8 mld. euro (12,63 mld. dolari).
La nivel global, pierderile inregistrate de bancile comerciale din intreaga lume se ridica la peste 150 mld. euro (236,9 mld. dolari). "Nu exista niciun dubiu. Recesiunea din SUA va afecta si Germania", a declarat Michael Fuchs, analist economic al Partidului Crestin Democrat, din Germania. "Putem afirma ca recesiunea economica este greu de evitat", a incheiat el.
Michael Glos, ministrul german al economiei, este insa de alta parere. "Sa nu ne grabim totusi. Nu putem vorbi inca de o recesiune economica", a declarat el. Glos crede ca nu exista niciun semn clar de recesiune economica in Germania, cu atat mai mult cu cat estimarile de crestere a PIB pentru 2008 nu s-au diminuat, acestea ramanand la acelasi nivel de 1,7%.
Cu toate acestea, daca criza economica din Statele Unite va afecta cresterea economica din Germania, Glos a declarat cotidianului financiar Handelsblatt ca ministerul pe care il conduce este pregatit sa intervina pentru limitarea impactului crizei asupra economiei germane, printre masurile posibile numarandu-se si o eventuala reducere a impozitelor pentru cei cu venituri mici si medii. Glos a mai adaugat ca statul ar trebui sa profite de orice ocazie pentru a reduce din valoarea taxelor si impozitelor. Intentiile ministrului economiei duc insa la tensionarea relatiilor in interiorul guvernului german, care la ora actuala este format dintr-o coalitie dintre Crestin-Democrati (CDU) si Social-Democrati (SPD).
Ministrul finantelor Peer Steinbruck, membru al SPD, este impotriva oricarei masuri de reducere a taxelor. Purtatorul de cuvant al ministrului, Torsten Albig, a declarat ca nu vor exista alte reduceri fiscale pana in 2009, dupa alegerile nationale.
Intre timp, adeptii liberalizarii pietei, precum partidul democrat, sustin initiativa ministrului Glos, presedintele partidului, Rainer Bruderle, declarand ca "cea mai buna economie este cea in care nivelul taxelor si impozitelor este cat mai mic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO