Business Internaţional

PIB-ul Afganistanului ar putea scădea cu 20% după venirea talibanilor la putere

PIB-ul Afganistanului ar putea scădea cu 20% după...

Autor: Andrei Şerbănescu

24.08.2021, 17:00 74

Economia Afganistanului ar putea scădea cu până la 20% în acest an, iar moneda sa ar putea pierde în continuare din valoare din cauza venirii talibanilor la putere, relatează Reuters.

Talibanii au preluat puterea la sfârşitul săptămânii trecute din mâinile unui guvern susţinut de SUA, anunţând o potenţială revenire la stăpânirea austeră şi autocratică a militanţilor de acum două decenii.

„Este probabil ca economia să se contracte brusc în acest an”, a declarat pentru Reuters Anwita Basu, şeful Asia Country Risk de la Fitch Soluţions – grupul de analiză şi certetare al Fitch Group.

„Ţările care se confruntă cu circumstanţe similare precum Myanmar şi Siria şi-au văzut PIB-ul prăbuşindu-se cu aproximativ 10-20%, ceea ce nu poate fi exclus şi pentru Afganistan”.

Basu a declarat că subvenţiile şi ajutoarele străine, o sursă majoră de finanţare a Afganistanului, se vor diminua semnificativ în acest an.

„Deja unele cifre ale ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite) sugerează că, în 2021, ajutorul ar fi scăzut cu cel puţin 20% faţă de nivelul din 2020, dar acest lucru nu explică preluarea rapidă a puterii de către talibanii”, a adăugat ea.

Basu a declarat că moneda afgană, care a scăzut deja cu 7% comparativ cu dolarul SUA, ar putea scădea şi mai mult, deoarece majoritatea activelor statului deţinute în străinătate au fost îngheţate pentru a opri accesul talibanilor. Ea a adăugat că hiperinflaţia nu poate fi exclusă.

Sistemul fragil de sănătate al Afganistanului a fost afectat de decenii de război. Perspectivele ţării pentru obţinerea vaccinului anti COVID-19 au fost întotdeauna slabe, dar acum situaţia a devenit „sumbră”, potrivit declaraţiilor lui Basu.

Venirea talibanilor la putere nu a provocat doar o îngrijorare cu privire la viitorul Afganistanului, ci şi cu privire la impactul asupra ţărilor din regiune şi a economiilor acestora, în special din cauza unui posibil val de migraţii.

Afganistanul este bogat în resurse precum cupru, aur, petrol, gaze naturale, uraniu, cărbune, minereu de fier, pietre preţioase şi marmură. Perspectivele miniere pot atrage puteri majore precum China pentru a-şi asigura resursele pentru promovarea economiei ecologice, dar accesul dificil şi lipsa drumurilor complică situaţia.

Unii oficiali ai ONU şi ai SUA îşi fac griji că haosul Afganistanului creează condiţii pentru o producţie ilicită şi mai mare de ociacee, un potenţial avantaj pentru talibani. Oficialii ONU au raportat că talibanii au câştigat probabil peste 400 de milioane de dolari între 2018 şi 2019 din comerţul cu droguri.

„Talibanii nu vor fi săraci – un raport al ONU a estimat că aceştia câştică până la 1,6 miliarde de dolari anual, majoritatea pe căi ilegale, pe care le-ar putea instituţionaliza cu uşurinţă”, a declarat Basu pentru Reuters.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO