Business Internaţional

Piata textilelor, in pericol de a fi invadata de producatorii asiatici

13.12.2004, 00:00 48

Producatorii de textile privesc apropierea noului an cu teama. In luna ianuarie, Uniunea Europeana va ridica restrictiile la importuri impuse textilelor provenite din tarile din afara Europei, decizie pe care producatorii cehi cred ca va atrage un val urias de importuri ieftine din Asia, scrie The Prague Post.


Fluxurile asteptate din Asia - in special din China - pot scoate afara de pe piata produsele mai scumpe din Cehia. Producatorii locali depind aproape in totalitate de exporturile catre UE, iar analistii spun ca ridicarea restrictiilor ar putea determina falimentul unui numar important de companii.


"Situatia este critica. Multe companii ar putea intra in faliment", spune Jan Prokop, presedintele Asociatiei Producatorilor de Textile, Imbracaminte si Pielarie (ATOK). "Companiile din Cehia vor pierde o cota importanta pe piata europeana si nu vor mai avea cui sa vanda produsele", a precizat el.


Timp de decenii, piata europeana a constituit o piata de desfacere strategica pentru articolele textile si de imbracaminte din Cehia. In timp ce industria textila la nivel national a ramas deschisa si foarte competitiva, masurile protectioniste luate de tarile din Europa Occidentala impotriva importurilor din state non-europene a asigurat firmelor din Cehia un avantaj competitiv suplimentar.


Anul trecut o pondere de 70% din productia de textile a tarii a mers la export, fata de 48% in anul 1993. Uniunea Europeana a fost destinatia principala a exporturilor de textile ale Cehiei, anul trecut 96% din productia destinata exportului urmand acest traseu. Aceste exporturi au avut o valoare de 1,6 mld. euro. Exporturile de imbracaminte au urmat un trend similar, 98% din produsele vestimentare fabricate in Cehia, in valoare de 18 mld. coroane cehesti (600 mil. euro) fiind trimise in Europa.


Luate impreuna, piata textila si de imbracaminte au contribuit cu 67 mld. coroane cehesti (2,2 mld. euro) la economia ceha, adica 2,8% din PIB al Cehiei.


Industria textilelor, ca si producatorii agricoli si industria siderurgica, au beneficiat de pe urma cotelor protectioniste impuse de tarile Europei. Acum zece ani, Europa a cedat presiunilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si a acceptat sa renunte la restrictiile aplicate importurilor de textile incepand cu anul 2005.


Hotararea a venit ca o sentinta la pedepsa capitala pentru multe companii locale, importurile ieftine din China si alte tari asiatice fiind foarte probabil cele care vor pecetlui sfarsitul acestora.


Concurenta de pe piata ceha a triat producatorii de textile in ultimul deceniu. Forta de munca angrenata in industrie a scazut de la 250.000 de oameni la inceputul anilor 1990, pana la 100.000 de salariati in 2004. Oficialii principalelor intreprinderi din sector preconizeaza ca vor avea loc concedieri masive incepand cu luna ianuarie, cand UE va ridica restrictiile la importuri.


"Daca politicienii cehi si cei europeni nu vor reusi sa impiedice aceasta schimbare, este foarte probabil ca aproximativ 40.000 de oameni care lucreaza in industria textila sa isi piarda locurile de munca", sustine Miroslav Halfar, manager general la Slezan, unul dintre cei mai mari producatori de textile din Cehia.


Halfar considera ca guvernul ar trebui sa isi continue demersurile la o intensitate sporita pentru intarirea masurilor protectioniste pentru a se preintampina invadarea pietei de catre importurile ieftine din Asia. "Ne dorim ca piata noastra sa fie protejata pana cand conditiile comerciale vor fi echitabile pentru toata lumea", a adaugat Halfar.


Totusi, guvernul a anuntat ca nu este in favoarea prelungirii masurilor protectioniste pentru piata textilelor din Europa.


"Nu ne putem opune majoritatii europene", spune Ivo Mravinac, purtatorul de cuvant al Ministerului Industriei si Comertului din Cehia. "Decizia liberalizarii totale a pietelor textilelor nu a fost luata peste noapte - a fost acceptata acum zece ani si nu putem in nici un fel sa o schimbam astazi", a declarat el.


Bruxelesul ar fi mentinut masurile in vigoare, daca intreaga industrie textila europeana ar fi fost pusa in pericol de aceasta mutare, afirma Mravinac.


"Statele europene sunt divizate in ceea ce priveste pozitia in legatura cu protectia industriei textile. Producatorii de textile din unele state ale UE au realizat deja investitii in tarile din Asia, astfel ca acestia ar obiecta daca se va dori reimpunerea cotelor la importuri", explica Mravinac.


Pentru a ramana competitive, intreprinderile de textile din Cehia vor trebui sa isi modernizeze liniile de productie si sa isi inzestreze sectiile cu utilaje performante high-tech.


"Companiile care vor dori sa ramana competitive trebuie sa se concentreze asupra produselor de calitate si mai sofisticate pe care producatorii din est nu le pot obtine", spune Mravinac.


Slezan a investit peste 2 mld. coroane cehesti (65 mil. euro) in achizitia de instalatii moderne in ultimii doi ani, dar, cu toate acestea, nu poate face fata concurentei chineze.


"Nu ne este teama de o competitie corecta, dar nu putem concura cu cei care isi vand produsele la jumatate din costul de fabricatie", afirma Halfar. "Problema este ca guvenul nostru pare a-si lua mainile de pe industria textila, in timp ce chinezii asigura asistenta competenta producatorilor, ceea ce ii face invincibili", spune el.


Moneda nationala chineza subevaluata, care mentine pretul exporturilor la un nivel scazut in mod artificial, si nerespectarea reglementarilor cu privire la protectia mediului, avantajeaza producatorii de textile din China, argumenteaza Halfar.


Guvernul ceh trebuie sa fie de partea producatorilor nationali deoarece chinezii incalca tratatele comerciale internationale, adauga el.


Insa, atat partidele aflate la putere cat si cele din opozitie sustin importanta mentinerii unor relatii pozitive de afaceri cu China, pentru a nu avea de suferit alti exportatori din Cehia.


"Guvernul trebuie sa reprezinte interesele tuturor industriilor si este necesara o abordare echilibrata", a afirmat Martin Riman, membru important al unui partid din opozitie.


Mravinac a declarat ca guvernul este pregatit sa faca lobby pentru practici comerciale mai corecte si pentru deschiderea pietei chineze exportatorilor din Cehia.


Prokop, presedintele ATOK, spune ca posibilitatea fluxului de bunuri din China a determinat deja un declin in industria textila in acest an, pe masura ce cumparatorii s-au concentrat mai mult asupra producatorilor asiatici. In consecinta, ATOK a estimat pentru acest an o scadere in vanzarile industriei textile si de imbracaminte din Cehia de 2%, pana la 31,7 mld. coroane cehesti (un miliard euro) pe primele sase luni din 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO