Business Internaţional

Piaţa muncii din Europa, un laborator de experimente economice şi politice

Piaţa muncii din Europa, un laborator de experimente...

Autor: Catalina Apostoiu

03.09.2020, 00:05 422

În Bulgaria, guvernul vrea să crească beneficiile minime zilnice de şomaj de la 9 leva la 12 leva (4,6-6,1 euro) începând cu 1 octombrie, perioada pentru primirea beneficiilor cash de şomaj urmând să fie majorată de la patru la şapte luni, potrivit Budapest Business Journal.

Anunţul vine în condiţiile în care protestarii bulgari cer Comisiei Europene să nu mai finanţeze „mafia“ locală. De peste 50 de zile, protestatarii cer demisia premierului Boiko Borissov şi a procurorului şef Ivan Geshey.

Şi în Polonia, guvernul populist al ţării a decis majorarea beneficiilor de şomaj, de la 1 septembrie. În primele 90 de zile, acestea se vor situa la 1.200 de zloţi (aproximativ

272 euro) şi în restul perioadei de drept la 942 de zloţi. O indemnizaţie introdusă în a doua jumătate a lunii iunie, în valoare de 1.400 de zloţi, este destinată celor care şi-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei pe o perioadă de maximum 3 luni.

În Ungaria, guvernul anunţa la finalul lunii iulie că trebuie să găsească fonduri suplimentare pentru acordarea indemnizaţiilor de şomaj pe restul acestui an după ce acesta a cheltuit deja 83,2% din suma anuală alocată acestora în mai puţin de jumătate de an.

În acelaşi timp, guvernul ungar a decis să pună capăt schemei de subvenţionare a salariilor la scurt timp după ce organizaţiile sindicate au cerut acestuia să prelungească programul.

În Spania, ministrul muncii, împreună cu sindicatele şi asociaţiile de business au negociat luna trecută un beneficiu lunar special de 430 de euro pentru cei rămaşi fără un loc de muncă din cauza pandemiei. Acordul este aşteptat să ajute aproximativ 550.000 de persoane.

Spania este ţara europeană care a pierdut cele mai multe locuri de muncă din cauza pandemiei, potrivit El Pais.

În prima jumătate a acestui an, pierderile au fost de aproape trei ori mai mari în Spania decât în alte state membre.

În perioada aprilie-iunie, rata ocupării forţei de mună din această ţară a scăzut cu 7,5%, comparativ cu 1,4% în Germania, 2,6% în Franţa şi 0,7% în Marea Britanie.

Şomajul din zona euro a avansat uşor în iulie la 7,9%, de la 7,2% în martie, notează The New York Times.

Deşi schemele guvernamentale au protejat slujbele unei părţi semnificative din forţa de muncă a Europei la vârful pandemiei, şomajul continuă să crească. Mai multe ţări, printre care Franţa şi Germania, au anunţat recent că vor prelungi unele beneficii de subvenţionare a salariilor în condiţiile în care marii angajatori continuă să anunţe disponibilizări masive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO