Business Internaţional

Piata imobiliara din Praga, locul ideal pentru investitorii precauti

Piata imobiliara din Praga, locul ideal pentru investitorii precauti

Numarul mare de apartamente de pe piata ceha reduce profiturile investitorilor

11.06.2007, 22:38 113

Apartamentele din capitala Cehiei sunt atractive pentru cei care vor sa castige mai multi bani din investitiile imobiliare decat daca ar investi in Europa de Vest, dar nu vor sa-si asume riscuri foarte mari, cum fac cei care investesc in Europa de Est.
In 1993, Edward Barner s-a mutat din Los Angeles in Praga unde a investit in imobiliare banii castigati din vanzarea unei afaceri de manageriat sportiv. De atunci, el a cumparat si vandut peste 20 de apartamente, cu un profit mediu de 500% la fiecare tranzactie. In momentul de fata Barner are doar doua apartamente si chiar daca el locuieste in unul dintre ele, intentioneaza sa le vanda, scrie The New York Times.
Ca multi alti observatori ai pietei imobiliare din Praga, el este de parere ca boom-ul imobiliar ce a urmat dupa inlaturarea comunismului in 1989 a luat sfarsit. Cu toate acestea se mai pot face bani din imobi-liare in "Orasul de aur", dar profiturile sunt mai mici.
"Nu mai este o piata speculativa", spune Alise Crossick, membra fondatoare a clubului de investitori Ready2 Invest din Anglia. "Piata este solida, investitorii nu mai inregistreaza profit mare." Crossick considera ca piata din Praga a ajuns la maturitate si nu mai prezinta acelasi interes precum piete ca Bucuresti, Istanbul sau Marrakesh.
Profitul mic inregistrat la vanzare este cauzat de numarul mare de apartamente disponibile in sectorul de mijloc al pietei. In 2005 un numar record de apartamente au fost construite in Cehia, peste 33.000, dintre care aproape 20% situate in Praga. Constructia de apartamente vine ca raspuns al dezvoltatorilor de ansambluri rezidentiale la cresterea sumelor ramase populatiei dupa plata impozitelor si a altor cheltuieli curente.
In ultimii ani, aceasta s-a dublat, ajungand la suma de aproximativ 106 milioane de euro in 2006 comparativ cu 53 de milioane de euro in 1995. Alt factor important este scaderea nivelului dobanzii pentru creditele imobiliare, de la 11% in 1998 la 4% in 2004.
"Competitia nu permite majorarea preturilor in sectorul de jos al pietei", scrie in raportul din luna decembrie al Association for Real Estate Market Development, un consortiu ceh. In acelasi raport se mentioneaza ca numarul apartamentelor de lux este redus, ceea ce determina preturi ridicate, peste 2.150 de euro pe metrul patrat. De aproape 20 de ani, singura sursa de apartamente de lux o reprezinta proiectele de renovare ale cladirilor istorice din centrul orasului. Numarul de investitori in acest segment al pietei este scazut.
Unul dintre acestia este Central Park Praha, agentie ce se va ocupa de vanzarea apartamentelor din cadrul complexului Parukarka Park, ce va fi dat in folosinta anul viitor. Complexul se afla la 15 minute distanta de centrul orasului. Milan Ganik, dezvoltatorul acestui proiect, este de parere ca "multi au crezut ca am innebunit cand am anuntat ca noul proiect are in componenta 600 de apartamente de lux", declara Ganik. Proiectul este vandut in proportie de 60%, iar pretul mediu este de 3.500 de euro pe metrul patrat. Mare parte dintre clienti sunt straini sau cehi reintorsi in tara, declara el.
Apartamentele de lux incep sa prezinte interes. In luna martie, agentia imobiliara Colliers International aprecia ca valoarea de piata a apartamentelor disponibile spre vanzare in complexul Parukarka Park se situeaza in jurul a 2.800 euro / mp.
Alt proiect de succes din acest sector este River Diamond. Aici s-au vandut in 2004 230 de apartamente de lux al caror pret varia intre 1.831 si 3.250 de euro pe metrul patrat.
Pet Vojak, agent imobiliar la agentia Lexxus, responsabila de proiectul River Diamond, declara ca peste 65% dintre cumparatori au fost straini. Vojak spune ca Praga inca mai atrage investitori, in ciuda faptului ca piete mai riscante, dar cu marja mai mare de profit, cum sunt Romania si Bulgaria, isi deschid portile.
Sectorul imobiliar din Cehia prezinta inca interes multumita sistemului juridic stabil, al sistemului de impozitare si al dobanzilor avantajoase.
Consilierul Robert Scanlon din Dublin a intermediat vanzarea a peste 30 de apartamente in Praga pentru el si clientii sai in ultimii ani. El este de parere ca cele mai bune investitii se fac inca in Cehia, tinand cont ca reformarea Romaniei se lasa asteptata si ca o parte din investitorii irlandezi sunt reticenti sa investeasca in Bulgaria, ramasi inca cu un gust amar dupa tranzactii esuate din trecut.
"Este evident ca cea mai buna alegere pentru investitiile noastre este Cehia. A vazut o crestere economica puternica si inca mai poate", declara Scanlon.
Cei ce au investit in sectorul de lux inchiriaza apartamentele pana cand vanzarea lor le va aduce profitul dorit. Perioada in care companiile multinationale venite sa investeasca in Cehia plateau chirii mari pentru a-si asigura apartamentele vizate a trecut. Chiriile in Praga au scazut in ultimii zece ani, dar piata este stabila acum.
Piata apartamentelor de lux este stabila in prezent si nu exista factori care ar putea-o destabiliza. Pentru apartamentele de lux, chiria variaza intre 9 si 17 euro pe metrul patrat.
O decizie importanta pentru piata rezidentiala a Pragai este planul de scoatere treptata a sistemului de control al chiriilor care va aduce mai multe apartamente pe piata.
Alt motiv care ar putea afecta chiriile este cresterea dobanzii la creditele ipotecare. Tot mai putini tineri isi vor indrepta privirea catre apartamente mici. "Se preconizeaza cresterea interesului pentru apartamente de doua si trei camere."
Praga a devenit o alternativa convenabila pentru investitiile din Europa de Vest si mai sigura decat Europa de Est. "Nu e sexy, dar arata bine", spune Breaux despre capitala ceha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO