Business Internaţional

Piata imobiliara din Bulgaria, neafectata de criza ipotecara

Piata imobiliara din Bulgaria, neafectata de criza ipotecara

Litoralul bulgaresc este la mare cautare printre est-europeni

13.11.2007, 20:31 44

Proprietarii de locuinte din multe regiuni ale lumii au motive suficiente pentru a fi ingrijorati, avand in vedere impactul puternic pe care l-a avut criza ipotecara americana. Nu este insa si cazul celor din Bulgaria.
Piata imobiliara din aceasta tara a dat dovada de o rezistenta incredibila, in special datorita investitiilor est-europene, dar si cresterii numarului de cumparatori locali, scrie Financial Times.
Interesul investitorilor straini pentru piata bulgareasca este inca ridicat, din moment ce preturile locuintelor din aceasta tara sunt cele mai scazute din Uniunea Europeana, spune Michail Chobanov, directorul executiv al companiei imobiliare Bulgarian Properties.
Investitorii din Rusia si Romania au inceput deja sa-i inlocuiasca pe cumparatorii britanici si irlandezi, primii care au pozitionat litoralul bulgaresc al Marii Negre si statiunea de iarna Bansko pe harta internationala a locuintelor de vacanta.
"Efectele crizei traversata de piata de creditare sunt cel mai vizibile in Statele Unite si Marea Britanie, de aceea, in ultimele sase luni, pe piata imobiliara din Bulgaria au predominat investitiile provenite din Rusia, Romania, Polonia si Ucraina", a declarat Rossen Dimov de la compania londoneza de consultanta imobiliara Rockarch Estates. Rusii si ceilalti est-europeni, care umpleau statiunile de pe litoralul bulgaresc in perioada comunista, se intorc acum in calitate de cumparatori de case de vacanta. Desi nu exista statistici oficiale, agentiile imobiliare locale spun ca numarul cumparatorilor proveniti din aceasta zona a urcat semnificativ anul acesta.
Preturile locuintelor de pe litoralul bulgaresc s-au dublat in numai cativa ani, dar in ultima perioada au cunoscut un declin, cauzat, in principal, de un surplus de oferta, dar si de incetinirea ritmului de imbunatatire a infrastructurii din regiune, spune Georgi Kirov, reprezentant al Colliers Bulgaria. "Criza pietei de creditare a accelerat aceasta tendinta in ceea ce priveste apartamentele de pe litoralul Marii Negre, dar nu a afectat si proprietatile rezidentiale din Sofia."
Cresterea economica anuala de 5% a condus la o crestere a salariilor angajatilor din sectorul privat, in timp ce piata creditelor ipotecare din Bulgaria este sustinuta in continuare de imprumuturile acordate de filialele locale ale bancilor italiene, grecesti si austriece. Astfel, achizitiile de locuinte au totalizat 1,16 mld. euro in primele opt luni ale anului, echivalentul a 35% din totalul investitiilor straine directe in economia bulgara din momentul integrarii in Uniunea Europeana, se arata intr-un raport al bancii centrale de la Sofia.
Initial, explozia pietei imobiliare din Bulgaria a fost condusa de investitorii britanici si irlandezi, atrasi in regiune de preturile modeste ale locuintelor de vacanta, dar si de costurile de trai extrem de scazute. Capitala Sofia, dar si alte orase mari, precum portul maritim Varna, asista la o crestere semnificativa a populatiei, din moment ce forta de munca calificata migreaza din regiunile de provincie spre aceste zone. Numarul de locuinte noi creste foarte rapid, in acelasi timp cererea ramanand la un nivel ridicat.
Cu toate ca preturile au crescut, in medie, cu 13-18% anul acesta, "intarirea pietei va continua, din moment ce preturile sunt cu 20-30% mai mici decat in majoritatea oraselor Europei de Est", a declarat Myles Summerfield, directorul executiv al LS Property din Sofia.
"Mai mult, pe aceasta piata exista o cerere din ce in ce mai mare de locuinte din noile zone rezidentiale care ofera o gama mai larga de facilitati", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO