Business Internaţional

Piata de retail a Rusiei prinde aripi

13.12.2004, 00:00 23

Piata de retail a Rusiei este pe punctul de a cunoaste o dezvoltare exploziva. In jur de 1,2 milioane de metri patrati urmeaza a fi ocupate de noi centre de shopping ce vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2005 pe una din pietele europene ce va cunoaste unul din cele mai rapide ritmuri de dezvoltare, arata Natalia Oresina, director al departamentului de retail din cadrul Stiles & Riabokobylko din Moscova, citata de Wall Street Journal.


Pana de curand, nu se desfasurau activitati de retail demne de mentionat in Rusia din cauza inexistentei unei economii de piata, spune Guy Barker, directorul departamentului de managementul investitiilor in cadrul Invesco Real Estate. Totusi, pe masura ce economia Rusiei se dezvolta si oamenii devin mai bogati, creste si cererea de centre de shopping care sa rivalizeze cu cele din alte parti ale Europei.


Drept urmare, investitorii straini din domeniul imobiliar incep sa realizeze faptul ca pot obtine profit de pe o piata imobiliara care, spre deosebire de alte piete europene, este departe de a fi saturata. Desi exista inca un numar redus de afaceri incheiate cu investitori straini, marjele de castig sunt tentante. Actiunile companiilor valoroase din sectorul moscovit de retail pot genera un randament anual cuprins intre 13 si pana la 16%, in cazul birourilor rata profitului fiind cuprinsa intre 12 si 14%.


Invesco Real Estate va aloca in jur de 20%, sau 160 milioane de euro, din al sau Central European Fund II pietei rusesti, spune Barker. Fondul isi va demara investitiile in Rusia in anul 2006.


"Rusia este o piata atat de atragatoare," spune Baker. "Vom imparti probabil acest fond intre birouri si retail, fiind in acelasi timp pregatiti sa facem achizitii si in domeniul logistic. Vom analiza de asemenea posibilitatea constituirii de noi fonduri in Rusia pe viitor".


Acesta estimeaza ca fondul va genera un profit anual de 11%. Companii germane mici si mijlocii au investit in acest fond, ce va derula investitii si in Republica Ceha si Ungaria.


Fleming Family & Partners si majoreaza de asemenea expunerea fata de Rusia. Firma din domeniul administrarii de active intentioneaza sa lanseze un al doilea fond in Rusia, conform directorului departamentului de real estate din Moscova, Maksim Kunin.

"Acest fond va fi destinat domeniilor de retail, logistica si constructiei de birouri. Speram ca fondul final sa aiba o valoare a investitiilor de 600, pana la 700 milioane de dolari," a declarat Kunin.


Primul fond al Fleming Family & Partners a fost constituit in primavara anului 2003, fiind specializat in active rusesti si fiind detinut de investitori asociati familiei Fleming si de catre Pension Trust al companiei General Electric.


Eastern Property Holdings, ce a fost creat in 2003, este un holding din domeniul imobiliar listat la bursa elvetiana, activ pe piata Rusiei. Pana in prezent, acesta a investit 66 milioane de dolari in regiune. Anul viitor, holdingul va investi inca cel putin 100 de milioane de dolari in sectorul imobiliar al acestei tari, conform lui Terry Olin, director al departamentului de relatii cu investitorii din cadrul Eastern Property Holdings.


In luna iulie a acestui an, Eastern Property Holdings a achizitionat un pachet de 25% din actiunile Mosmart, un developer si operator de hypermarketuri in Rusia, in asociatie cu ENR Russia Invest SA, un holding elvetian de investitii listat de asemenea la bursa elvetiana.


"Impreuna am alocat 50 milioane de dolari pentru Mosmart, din care jumatate am platit in momentul achizitionarii pachetului de 25% in luna iulie, cealalta jumatate urmand sa fie achitata pana la sfarsitul anului 2005," spune Olin. In momentul actual, Mosmart opereaza trei magazine la periferia Moscovei.


Retailerii europeni au inceput si ei sa ia in vizor Rusia. Moscova, cel mai mare oras din Europa, a inceput sa atraga un numar de retaileri internationali. Retailerul elvetian din sectorul mobilei IKEA isi va deschide cel de-al doilea Mega mall in Rusia luna viitoare.


Acest al doilea Mega mall este amplasat in zona de sud-est a Moscovei, avand o suprafata totala de 200.000 de spatiu de inchiriat. IKEA opereaza deja primul sau shopping centre de 160.000 de metri patrati, ce este situat in aceeasi zona. IKEA intentioneaza sa deschida primul centru regional in Kazan, capitala Tatarstan-ului, la sfarsitul anului 2005. Mega I este deja complet inchiriat. Mega II era inchiriat in proportie de 75% in luna septembrie 2003, cu mai mult de un an inainte de deschidere.


Compania germana Metro Cash & Carry este al doilea lant de retail prezent in Rusia din punct de vedere al veniturilor, generand 510 milioane de euro in 2003, chiar daca are numai 12 magazine in aceasta tara. Numai lantul rus de retail Piatiorochka se bucura de o pozitie mai buna, obtinand 630 milioane de dolari de la cele 220 de magazine pe care le detine.


"Rusia este o adevarata poveste de succes. Este tara unde Metro Group cunoaste in prezent cea mai dinamica dezvoltare," spune Albrecht von Truchseb, purtator de cuvant al Metro. Acesta spune ca Metro va continua sa se concentreze asupra extinderii sale in Europa de Est si Asia, cu un accent deosebit asupra Rusiei si Chinei. Metro a patruns pe piata Rusiei in 2001. In decembrie, Metro va mai deschide doua magazine in Samara si Krasnodar.


Macromir dezvolta in prezent doua centre de shopping in St. Petersburg cu o suprafata totala de 146.000 de metri patrati. Ambele centre urmeaza a fi finalizate pana la sfarsitul acestui an. Centrul RiO din Moscova, ce are o suprafata de 92.000 de metri patrati, urmeaza a fi si el finalizat pana la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al anului viitor. Colliers International este agentul de marketing si leasing, iar numele developerului nu a fost facut public. Lantul francez de supermarketuri Auchan va crea de asemenea un shopping centre de 70.000 de metri patrati in Moscova ce urmeaza a fi finalizat pana la sfarsitul anului 2007.


Totusi, marii retaileri si developerii incearca adesea sa incheie afaceri in limitele orasului Moscova. IKEA a gasit cu greu teren disponibil in centrul orasului. Coruptia isi are rolul sau in aceasta situatie pentru ca daca ai relatii in cadrul departamentului de administratie al orasului, poti adesea obtine mai usor terenuri.


In Moscova, terenurile nu pot fi cumparate, ci doar inchiriate. De asemenea, accesul la centrele din afara centrului Moscovei este mai facil, ceea ce tinde sa-i convinga oe retaileri sa caute locatii in afara orasului.


"Probabul cea mai semnificativa evolutie inregistrata in ultimul an este faptul ca retailerii, cat si developerii au inceput sa caute terenuri in afara Moscovei," spune Jeff Kershaw, director de retail in cadrul Noble Gibbons.


Conform unui raport publicat recent de Aton Capital, sectorul de retail al Rusiei a atras peste 77% din cheltuielile totale ale consumatorilor anul trecut, reprezentand peste 30% din PIB. Drept rezultat, piata ar trebui sa fie capabila sa absoarba 50 de noi proiecte in fiecare an in urmatorii 10 ani, arata Oresina.


Retailerii locali isi extind afacerile in incercarea de a-si pastra cotele de piata pe fondul unei competitii sporite.


"Valoarea PIB si puterea de cumparare a consumatorilor continua sa creasca rapid, inregistrandu-se astfel o cerere pentru un numar mai mare de centre de o calitate superioara," spune Nina Novikova, director de research in domeniul de retail din cadrul firmei de consultanta Noble Gibbons din Moscova.


"Investitorii observa atat dezvoltarea sectorului de retail, cat si gradul mai mare de stabilitate si incearca sa-si consolideze pozitiile in sectorul de retail". catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO