Business Internaţional

Piata de capital chineza se deschide complet in doi ani

20.07.2000, 00:00 11



China va permite accesul deplin al investitorilor straini pe pietele de capital, in urmatorii doi ani, a caror valoare este acum de circa 600 miliarde $, prin eliminarea celor doua piete: actiuni cotate in moneda locala si straina, conform afirmatiilor unui consilier guvernamental.

Reformele propuse vor elimina actiunile de tip B, rezervate pentru actionarii straini, care reprezinta acum doar 10% din piata, a comunicat Anthony Neoh, director consultant la China Securities Regulatory Commission. Schimbarea se va realiza intr-o perioada intre 18 si 24 de luni, a spus Anthony Neoh.

Companiilor chineze li se va permite sa vanda actiuni A, care sunt cotate in yeni si comercializate pe plan local precum si actiuni H, ce sunt cotate in dolari Hong Kong si comercializate in Hong Kong. China doreste sa isi alinieze pietele la cerintele occidentale, de vreme ce se pregateste sa intre in Organizatia Mondiala a Comertului.

"Acesta este conditia pentru emanciparea pietelor de capital din China. Cand va inra efectiv in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (World Trade Organization), se vor schimba multe. Este doar o chestiune de timp.", a mai spu Neoh.

Reformele apar odata cu aniversarea a zece ani a pietei bursiere chineze, ce reprezinta punctul principal al tranzitiei de la o economie planificata centralizata catre o economie de piata. Dai Xianglong, guvernatorul Bancii Centrale a comunicat astazi ca bancilor de stat li se va permite sa isi fixeze propriile dobanzi intr-o perioada de trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO