Business Internaţional

„Piaţa bancară din Germania este destul de putredă“

„Piaţa bancară din Germania este destul de putredă“

Autor: Bogdan Cojocaru

15.11.2016, 00:04 663
Problemele prin care trece Deutsche Bank (DB) sunt variate şi pe măsura dimensiunilor acestei bănci, cea mai mare din Germania. Însă DB nu este singura bancă germană care se confruntă cu dificultăţi. Instituţia de credit are în comun cu concurenţii germani cel puţin o provocare: cea mai competitivă piaţă din Europa, scrie Bloomberg.

„DB are încă multe obstacole de depăşit, dar piaţa germană ca întreg este destul de putrezită. Este foarte greu pentru bănci să facă afaceri aici“, spune Martin Wilhelm, fondatorul fondului de investiţii IfK. Industria bancară din cea mai mare economie europeană stă pe o mare de depozite care acutizează durerea provocată de dobânzile negative, în timp ce regulile stricte privind forţa de muncă umflă costurile, iar concurenţa intensă erodează veniturile.

„Piaţa germană este prea fragmentată“, spune Lutz Roehmeyer, administrator de fonduri la Landesbank Berlin Investment, care deţine acţiuni DB. Cota mare de piaţă pe care o deţin cele peste 1.400 de bănci de economii şi cooperative bancare pune presiuni pe profiturile Commerzbank şi DB, explică Roehmeyer. De aceea, liderii băncilor mari cer consolidarea sectorului, iar instituţiile de supraveghere spun că a venit timpul unor fuziuni care să contribuie la o profitabilitate sustenabilă şi rezonabilă.

Băncile germane se numără printre cei mai mari critici ai măsurilor BCE de a stimula creşterea economică prin reducerea costurilor de finanţare pentru companii şi consumatori deoarece veniturile din împrumuturi contribuie cel mai mult la veniturile lor.

Aceste politici nu funcţionează şi pot aduce riscuri pentru stabilitatea financiară în condiţiile în care băncilor le este mai greu să acumuleze capital, spune Hans-Walter Peters, preşedintele asociaţiei băncilor germane BdB.

Dobânda de minus 0,4% cerută de BCE băncilor care-i lasă în grijă excesul de capital în depozite overnight le afectează pe băncile germane mai mult decât pe alţi concurenţi deoarece surplusul comercial al ţării le lasă cu o multitudine de depozite, spune CFO-ul Commerzbank Stephan Engels. El a văzut veniturile băncii sale erodându-se cu 226 milioane de euro în primele nouă luni ale anului. Commerzbank îşi mai uşurează din povară transformând parte din ea în comisioane noi şi în costuri mai mari suportate de deponenţii corporate.

Băncile germane au „ca moştenire personal care generează prea puţin profit la costuri prea ridicate“, a afirmat Wilhelm de la IfK. DB încearcă să-şi mărească eficienţa renunţând la 9.000 de posturi, dintre care 4.000 în Germania. Commerzbank elimină 7.300 de poziţii.

bogdan.cojocaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO