Business Internaţional

Phenianul nu deţine încă tehnologia rachetelor nucleare, susţine ministrul sud-coreean de Externe

Phenianul nu deţine încă tehnologia rachetelor...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

06.12.2017, 10:36 69

"Da, regimul (nord-coreean) a făcut progrese semnificative în programul său cu rachete. Şi într-un ritm mult mai rapid decât s-au aşteptat mulţi dintre noi. Totuşi, nu există dovezi concrete care să demonstreze că stăpânesc tehnologia necesară pentru a putea instala un dispozitiv nuclear pe o rachetă cu rază lungă de acţiune. Vorbim despre capacitatea de a reintra (în atmosferă), direcţionarea de la distanţă şi miniaturizarea unui focos nuclear. Încă nu au ajuns încă la etapa finală. Cred că este opinia comună a tuturor experţilor tehnici care au analizat acest program", a spus Kang Kyung-Wha, într-un interviu pentru CNN.

Şefa diplomaţiei de la Seul a făcut apel la comunitatea internaţională să pună în aplicare toate sancţiunile dictate de Consiliul de Securitate al ONU împotriva regimului de la Phenian, pentru a provoca o schimbare de comportament.

"Scopul unităţii globale în jurul sancţiunilor Consiliului de Securitate este tocmai acela de a pune presiune pentru implementarea sancţiunilor într-un mod concertat, astfel încât să genereze o schimbare a atitudinii regimului nord-coreean, să provoace o schimbare a direcţiei actuale", a spus Kang Kyung-Wha.

Ministrul sud-coreean de Externe a subliniat că schimbarea regimului Kim Jong-Un nu este un obiectiv al ţării sale.

"Politica noastră a fost foarte clară în acest sens. Nu urmărim o poziţie ostilă faţă Coreea de Nord. Nu căutăm schimbarea regimului. Nu vizăm o reunificare artificială şi în grabă. Ceea ce căutăm este pacea şi, pentru ca noi să avem această pace, trebuie să obţinem denuclearizarea Coreei de Nord", a mai spus Kang Kyung-Wha.

Diplomatul de la Seul este de părere că un nou război în Peninsula Coreeană ar fi "catastrofal" şi "inimaginabil", iar democraţia şi prosperitatea economiei de piaţă pe care Coreea de Sud le-a construit ar fi şterse.

La 29 noiembrie, Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informaţii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO