Business Internaţional

Pfizergan, un colos euro-american creat pentru a plăti taxe mai mici

Prin alianţa cu Allergan, Pfizer îşi va putea reduce taxa pe profit la sub 20%, estimează analiştii. CEO-ul Pfizer Ian Read (în centru) va conduce noua companie

Prin alianţa cu Allergan, Pfizer îşi va putea reduce taxa pe profit la sub 20%, estimează analiştii. CEO-ul Pfizer Ian Read (în centru) va conduce noua companie

Autor: CătăIina Apostoiu

24.11.2015, 00:04 781
Companiile farmaceutice Pfizer şi Allergan au încheiat un acord istoric de fuziune în valoare de peste 150 mld. dolari în urma căruia va lua naştere cel mai mare producător de medicamente din lume, iar unul dintre actorii de top ai Americii corporatiste se va muta în altă ţară, scrie Wall Street Journal.

CEO-ul Pfizer Ian Read va conduce noua companie, în timp ce CEO-ul Allergan Brent Saunders va deţine poziţiile de preşedinte şi COO al acesteia, conform unor surse.

Prin alianţa cu Allergan, Pfizer îşi va putea reduce taxa pe profit la sub 20%, estimează analiştii. Compania Allergan, ea însăşi un produs al unei tranzacţii similare de „inversiune“, plăteşte o rată de aproximativ 15%.

Read este un critic vehement al ratelor corporatiste din Statele Unite, despre care spune că plasează companiile cu sediul în SUA în dezavantaj competitiv faţă de rivalele străine. Rata actuală a Pfizer este de aproximativ 25%, cea mai ridicată din rândul marilor companii farma, potrivit Evercore ISI.

Tranzacţia va da de asemenea naştere unui gigant farma, cu produse aflate în topul vânzărilor la nivel mondial ca vaccinul Prevnar al Pfizer şi Botox al Allergan, şi cu cel mai mare buget de R&D la nivelul industriei.

Pfizer ar putea beneficia în acelaşi timp de creşterea mai rapidă a Allergan. Pfizer a înregistrat nenumărate suc­cese lansând noi medicamente, însă Allergan a înregistrat în ultima vreme un ritm mai alert de creştere în parte graţie produselor din aria medicinii estetice. Pe lângă faptul că oferă Pfizer oportunitatea de a-şi diminua taxa corporatistă, acordul va accelera creşterea vân­zărilor companiei şi va genera oportunităţi de reducere de costuri.

Companiei Allergan, între timp, alianţa îi va permite să-şi realizeze vânzările pe alte pieţe internaţionale.

După încheierea tranzacţiei, noua companie ar putea evalua divizarea în două businessuri.

Crearea Pfizergan va genera un gigant farma cu venituri de 65 miliarde de dolari şi peste 60 de medicamente, genul de mare grup farma care nu mai este la modă. Din exact acest motiv majoritatea analiştilor şi investitorilor se aşteaptă ca preluarea Allergan să grăbească divizarea Pfizer în două businessuri, potrivit Financial Times.

Totuşi, chiar şi în urma acestei mişcări, partea branduită a Pfizergan va fi o companie diversificată care se va lupta cu un număr mare de rivale pe mai multe fronturi.

Din acest motiv, analiştii se aşteaptă ca grupul să realizeze noi achiziţii pentru a-şi consolida poziţia pe afecţiunile unde deţine un avantaj competitiv şi să vândă pe segmentele unde are multe rivale, potrivit Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO