Business Internaţional

Petrolul la 100 de dolari ar putea deveni realitate în scurt timp

Petrolul la 100 de dolari ar putea deveni realitate în...

Autor: Catalina Apostoiu

27.01.2022, 00:05 390

Petrolul se tranzacţionează din ce în ce mai sus, în condiţiile în care cererea solidă se loveşte de probleme de livrare şi stocuri în scădere. Pentru consumatorii care resimt din plin creşterea exorbitantă a facturilor la energie, aceasta ar putea însemna mai multă suferinţă, scrie Deutsche Welle.

Preţurile ţiţeiului Brent au urcat la un maxim pe şapte ani săptămâna trecută după ce Agenţia Interna­ţională pentru Energie a anunţat că oferta este mai redusă decât se anticipase anterior. Analiştii antici­pează că preţul petrolului ar putea urca la peste 100 de dolari pe baril în a doua jumătate a acestui an.

„Traderii din energie se pregătesc pentru petrolul la 100 de dolari pe baril în condiţiile în care cererea pare să revină la nivelurile de dinaintea pandemiei, iar oferta va rămâne probabil restrânsă în tot restul anului,“ a declarat Edward Moya, analist la OANDA, pentru Deutsche Welle.

Incapacitatea OPEC şi aliaţilor în frunte cu Rusia de a-şi revitaliza producţia este unul din factorii care vor propulsa preţurile petrolului dincolo de 100 de dolari. Deşi alianţa şi-a crescut cotele de producţie în fiecare lună, creşterea nu este suficientă în condiţiile în care producătorii din Rusia, cât şi Nigeria se confruntă cu o lipsă de investiţii şi probleme operaţionale.

Astfel, numai Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Irakul dispun de capacitate de rezervă, însă aceasta este estimată la cel mai redus nivel din ani întregi şi insuficientă în cazul unei perturbări a ofertei.

În cazul Rusiei, numărul de sonde operaţionale a atins cel mai ridicat nivel de când OPEC şi aliaţii săi şi-au unit forţele, şi totuşi, revitalizarea producţiei rămâne o ţintă intangibilă, notează Bloomberg.

În decembrie, Rusia a pompat petrol din peste 155.600 de sonde, cel mai ridicat număr de sonde active ale ţării din 2017 cel puţin, însă producţia de ţiţei a ţării pe luna respectivă a scăzut sub cota sa OPEC lunară pentru prima dată de când alianţa a aplicat reduceri record coordonate.

Cifrele ilustrează provocarea pe care Rusia o are în faţă în revitalizarea producţie de petrol după cele mai ample reduceri din istorie şi scăderi ale investiţiilor upstream. Pe următoarele 6 luni, este posibil ca Rusia să poată livra doar aproximativ jumătate din creşterile programate de producţie petrolieră, potrivit analiştilor.

Rusia estimează că-şi va readuce producţia de petrol la nivelurile de dinaintea pandemiei până în aprilie sau mai, cu condiţia ca cotele OPEC să-i permită să adauge 100.000 de barili pe zi lunar, potrivit vicepremierului Alexander Novak. Totuşi, lipsa de creştere a producţiei sale în decembrie şi absenţa factorilor care să impulsioneze producţia pe termen scurt semnalează că ar putea dura mai mult până când ţinta va fi atinsă.

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, tensiunile geopolitice în general şi interesul traderilor care şi-au construit un portofoliu solid de opţiuni call, multe dintre care sunt pentru preţuri ale petrolului de peste 100 de dolari pe baril, sunt alţi factori care ar putea împinge petrolul peste acest prag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO