Business Internaţional

Petrolul bate in retragere

23.07.2003, 00:00 12





Ieri pretul petrolului s-a mai indepartat putin de maximul ultimelor cinci saptamani atins pe piata asiatica, pe fondul unor zvonuri potrivit carora OPEC (Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol) ar putea creste productia de petrol. Speculatorii au incercat sa-si pastreze profiturile acumulate in urma unei cresteri cu aproape 2 dolari a cotatiei petrolului in aceasta luna.



Scaderea pretului petrolului nu a fost foarte accentuata, din cauza unui incendiu izbucnit in urma unei explozii la rafinaria ConocoPhillips din Oklahoma. Un purtator de cuvant al companiei a declarat luni ca rafinaria a fost inchisa din motive de precautie.



Luni pretul petrolului trecuse de 32 de dolari in SUA, in crestere de 6 procente fata de sfarsitul lunii iunie, dupa care a inceput sa scada. A doua zi, pe pietele la termen din New York, pretul futures pentru luna august ajunsese la 31,54 de dolari pe baril, in scadere cu 24 de centi, fata de cotatia de luni.



"Piata nu poate sustine un pret de 32 de dolari pe baril fara sa capete noi informatii care sa justifice aceasta cotatie, si in acest moment nu cred ca acest lucru se va intampla", a declarat Simon Games-Thomas, analist in domeniul petrolului.



Cresterea pretului petrolului din aceasta luna a fost cauzata de sabotajele asupra conductelor irakiene, care au intarziat procesul de relansare a productiei de petrol, si a condus la accentuarea temerilor privind o diminuare a stocurilor de petrol americane, deja aflate cu 11% sub nivelul de acum un an.



Dintr-un sondaj realizat de agentia Reuters a reiesit ca sase analisti din domeniul energetic se asteapta ca datele care vor fi facute publice miercuri de catre autoritatile guvernamentale sa arate o scadere medie a stocurilor de 1,3 milioane de barili, la un nivel de 277 de milioane.



Saptamana trecuta, uraganul Claudette a determinat intreruperea transporturilor din Canalul Houston si intreruperea temporara a productiei de petrol si gaze naturale din Golful Mexic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO