Business Internaţional

Petrolul aduce inflatia din Marea Britanie la cel mai ridicat nivel din ultimii noua ani

15.09.2005, 18:31 14

Cresterea accelerata a pretului petrolului a impins rata inflatiei din Marea Britanie pana la cel mai inalt nivel din ultimii aproape noua ani luna trecuta, majorarea preturilor la energie generand o crestere a costului calatoriilor cu automobilul, trenul, avionul si feribotul, indica cifre guvernamentale, citate de Guardian.

Reducand beneficiile de care s-ar fi putut bucura consumatorii in urma scaderii preturilor la articolele electronice importate, cresterea pretului la titei a impins inflatia pana la 2,4% in luna august.

Analistii avertizeaza ca acest trend ascendent nu se va incheia in acest punct, avand in vedere ca cifrele legate de inflatia din luna trecuta nu au inclus ultima crestere a preturilor cauzata de uraganul Katrina. Companiile aeriene au transferat deja cresterile costurilor legate de carburanti asupra consumatorilor.

Indicele Preturilor de Consum (CPI) indica faptul ca rata inflatiei a atins in luna august a acestui an 2,4%, in crestere de la 2,3% in iulie si cea mai ridicata valoare de la publicarea indicelui, in ianuarie 1997.

Conform Biroului National de Statistica (Office for National Statistics - ONS), ultima data cand CPI a avut o valoare superioara celei de luna trecuta a fost in noiembrie 1996, cu sase luni inainte ca Tony Blair sa inregistreze prima din cele trei victorii ale sale in alegeri. In acel moment, cresterea anuala a costurilor de trai era de 2,5%.

Analistii anticipeaza ca nivelul din noiembrie 1996 va fi depasit luna viitoare. Philip Shaw, analist britanic in cadrul Investec Securities, a declarat: "Recenta evolutie ascendenta a preturilor la benzina sugereaza faptul ca rata inflatiei va continua sa creasca luna viitoare. Costurile la pompa ar putea indica o majorare de aproximativ 5,5%, care ar adauga aproape 0,2 puncte procentuale ratei inflatiei".

Rata inflatiei a depasit deja tinta de 2% stabilita de ministrul finantelor Gordon Brown. Mervyn King, guvernator al Bancii Angliei, va trebui sa dea explicatii cancelarului in cazul in care cifra deviaza cu mai mult decat un punct procentual de la rata de referinta de 2%.

Cu un an in urma, King s-a aflat in aceasta situatie in momentul in care inflatia a scazut pana la 1,1%, iar analistii au aratat ca nivelul redus al preturilor din septembrie 2004 va accentua presiunile ce sustin un trend ascendent al inflatiei in anul curent, impingand CPI pana aproape de 3%.

Neville Hill, economist in cadrul CSFB, a declarat: "Exista sanse foarte mari ca inflatia sa continue sa creasca in luna septembrie, ne asteptam sa avanseze pana la 2,8%, un nivel destul de apropiat de 3%. Astfel, se speculeaza ca guvernatorul va fi in cele din urma nevoit sa scrie o scrisoare catre cancelar".

Cresterea dramatica a preturilor la petrol din ultima luna a determinat o crestere de pana la 5,4% a inflatiei din sectorul transporturilor, cel mai ridicat nivel din august 1997.

Preturile la benzina au crescut cu aproximativ 3% in luna august pana la 90,7 pence pe litru. Preturile la motorina au inregistrat de asemenea o crestere considerabila, pe fondul capacitatii limitate de rafinare preturile crescand intr-un ritm mai alert decat cel al benzinei.

Tendinta actuala a inflatiei sugereaza ca aceasta va depasi cu mult estimarile Bancii Angliei. Unii economisti spun ca este putin probabil ca Banca Angliei sa decida o majorare a ratelor dobanzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO