Business Internaţional

PetroChina devine cea mai mare companie din lume

PetroChina devine cea mai mare companie din lume

PetroChina a fost vedeta bursei din Shanghai, valoarea actiunilor companiei triplandu-se in prima zi de tranzactionare

06.11.2007, 18:43 22

Capitalizarea bursiera a PetroChina a depasit valoarea de 1.000 de miliarde de dolari (690 mld. euro), astfel ca grupul chinez a devenit cea mai mare companie din lume dupa capitalizare, devansand Exxon Mobil, scrie Bloomberg.
Cotatia actiunilor PetroChina a crescut de aproape trei ori in prima zi de tranzactionare pe bursa din Shanghai, compania ajungand la o capitalizare bursiera de 1.100 de miliarde de dolari (759 de miliarde de euro), peste valorile cumulate ale Exxon Mobil si General Electric.
Capitalizarea Exxon Mobil se ridica la 488 de miliarde de dolari. Avansul inregistrat de grupul chinez a facut ca actiunile PetroChina sa fie de patru ori mai scumpe, in raport cu nivelul castigurilor, decat titlurile Exxon, compania americana inregistrand vanzari de aproape patru ori mai mari decat PetroChina.
Anul acesta, valoarea companiilor listate pe bursele din China a depasit pragul de 3.300 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decat valoarea inregistrata in 2006. Ca urmare a acestui lucru, cinci din primele zece companii din lume in functie de valoarea bursiera apartin Chinei.
"Pretul actiunilor nu reflecta valoarea reala a PetroChina. Pentru stabilirea pozitiei unei companii trebuie luati in discutie alti parametri, incluzand aici veniturile si profitabilitatea. Capitalizarea bursiera nu este un indicator relevant", a declarat Lorraine Tan, seful departamentului de cercetare bursiera al firmei Standard & Poor's Investment Services din Singapore.
Comparativ cu pretul initial de vanzare al actiunilor, care s-a situat la 16,7 yuani (1,55 euro)/actiune, cotatia maxima a actiunilor PetroChina a fost de 48,62 yuani (4,51 euro)/unitate, la inchiderea sedintei de tranzactionare pretul unui titlu al companiei energetice fiind de 43,96 yuani (4,08 euro).
"Sunt extrem de bucuros si am, de asemenea, un sentiment puternic de responsabilitate", a spus Jiang Jiemin, presedintele PetroChina.
Grupul chinez a obtinut 8,9 miliarde de dolari (6,14 miliarde de euro) in urma listarii la bursa din Shanghai, aceasta fiind cea mai mare oferta publica initiala realizata anul acesta, scrie Financial Times. Actiunile PetroChina, divizie a China National Petroleum, se tranzactioneaza deja la bursa din Hong Kong.
Decizia PetroChina de a se lista pe bursa din Shanghai va ridica suma totala atrasa din listari de companiile din China continentala la valoarea record de 61 de miliarde de dolari (42 mld. euro), peste valorile listarilor din New York, Londra si Hong Kong.
Comparativ, companiile care s-au listat la bursele din SUA anul acesta au atras 51 de miliarde de dolari (35,23 mld. euro), iar ofertele publice initiale din Marea Britanie au generat venituri de 43 de miliarde de dolari (29,7 mld. euro).
Conform Dealogic, opt din cele mai asteptate zece oferte publice initiale din China continentala au avut loc in acest an. In septembrie, China Shenhua Energy a strans 8,8 miliarde de dolari (6 mld. euro) din listarea la bursa prin intermediul unei oferte publice initiale, iar China Construction Bank a obtinut 7,7 miliarde de dolari (5,31 mld. euro).
Printre ofertele publice importante care sunt asteptate pentru anul viitor se numara si cea a China Railway Group, o divizie a China Railway Engineering, estimata la 4 miliarde de dolari (2,76 de miliarde de euro).
PetroChina, cel mai mare producator de petrol si gaz din China, detinea anul trecut rezerve totale de 20,5 mld. barili de petrol si gaz. Comparativ, rezervele Exxon se plasau la 22,1 mld. dolari, potrivit Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO