Business Internaţional

Petrecere rusească cu gaze, radiaţii şi cocktailuri Sputnik în Europa

Petrecere rusească cu gaze, radiaţii şi cocktailuri...

Autor: Catalina Apostoiu

12.12.2021, 19:52 2999

După contractele semnate în sectorul gazelor, ruşii se lansează în acorduri în domeniul tehnologiei nucleare şi vaccinurilor cu ţări din Europa.

Guvernul sârb şi compania de stat rusească Rosatom au încheiat acorduri pentru construirea unui centru pentru tehnologii nucleare şi au creat o companie mixtă pentru realizarea proiectului în Serbia, relatează Euractiv.

Acordul din domeniul nuclear prevede construirea unui centru pentru medicină nucleară în Serbia şi unităţi pentru producţia de medicamente radiofarmaceutice în această ţară în următorii trei ani.

Serbia a încheiat recent şi un contract de livrare de gaze cu Rusia, iar preşedintele sârb Aleksander Vucic a arătat că preţul gazelor ruseşti se va menţine la 270 de dolari pe 1.000 de metri cubi pentru Belgrad în următoarele şase luni, catalogând preţul drept unul „incredibil“, în condiţiile în care preţul actual al gazelor este de peste 1.000 de dolari pe metru cub.

Oficialii ruşi şi cei sârbi au convenit de asemenea să extindă şi consolideze cooperarea militară dintre cele două ţări.

Ruşii şi-au prelungit şi contractul de livrare de gaze cu Ungaria recent, iar ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto a declarat că cei care critică ţara sa pentru cooperarea cu Rusia în domeniul energiei au eşuat să acţioneze pentru diversificarea resurselor energetice din regiune, potrivit Hungary Today.

Ungaria are o politică energetică „responsabilă“ şi a avertizat adesea în ultimii ani că aprovizionarea cu energie a Europei este în pericol, a adăugat acesta.

Ungaria a fost nevoită să semneze un nou contract cu Gazprom, care, ne place sau nu, este un jucător semnificativ în regiune, potrivit oficialului rus.

Rusia se aşteaptă de asemenea ca producţia vaccinului său Sputnik să înceapă la sfârşitul anului viitor, scrie Tass.

Creat de oamenii de ştiinţă ruşi, Sputnik V a devenit unul dintre cele mai solicitate vaccinuri din Ungaria, a declarat ambasadorul rus în Ungaria Ievgheni Stanislavov.

Până în prezent, peste 100 milioane de oameni au fost vaccinaţi cu Sputnik la nivel mondial, a adăugat acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO