Business Internaţional

Peter Kellner, discretul miliardar ceh care a clădit un imperiu de business de 44 mld. euro din moştenirea industrială comunistă

Peter Kellner

Peter Kellner

Autor: Catalina Apostoiu

30.03.2021, 00:05 301

Peter Kellner, cel mai bogat om din Cehia, cu afaceri şi în România, a murit în urma prăbuşirii elicopterului în care se afla în apropiere de gheţarul Knik din Alaska, potrivit autorităţilor locale citate de Bloomberg. Acesta este una dintre cele cinci victime ale acci­dentului. Un pasager a supra­vieţuit şi este în stare stabilă.

Kellner, un mare iubitor de ski, se afla în vacanţă într-o reşedinţă de lux aflată în apropiere de Anchorage.

După căderea comunismului în Cehia, Kellner a pus bazele unui holding cu participaţii în diverse sectoare, de la servicii financiare, telecomunicaţii, media şi bioteh­nologie. Moartea sa coincide cu un moment critic pentru com­panie, numită PPF Group: cel mai mare grup de private equity al ţării negociază vânzarea diviziilor din Cehia şi Slovacia ale acesteia, apropiindu-se de asemenea de finalizarea unui review al diviziei de infrastructură telecom.

Modul în care moartea lui Kellner ar putea afecta tranzacţiile respective rămâne neclar.

Kellner, un mare iubitor de ski, avea o avere de 15,7 miliarde de dolari. Născut în 1964 în fosta Cehoslovacie, Kellner a studiat eco­nomia şi a lucrat ca vânzător pentru un distribuitor de echipa­mente pentru birou.

Când statul ceh a început să vândă active cum ar fi firme industriale şi rafinării, Kellner a creat un fond în 1991 şi a cumpărat participaţii în 202 firme. Fondul a devenit mai apoi PPF Group, în cadrul căruia Kellner deţinea aproximativ 99%.

Fondul a început să acumuleze active şi a ajuns la o participaţie de 20% în cadrul Ceska Pojistovna, cel mai mare asigurător al ţării. Kellner a vândut activele de asigurări către Generali din Italia într-o tranzacţie de 3,3 mld. dolari.

Operaţiunile PPF includ divizia Home Credit, una dintre cele mai mari bănci de credite de consum din Europa de Centru şi Est. Compania s-a extins de asemenea în China, Vietnam, India, Indonezia, Filipine şi Kazahstan, iar activele PPF totalizau 44 mld. de euro (52 mld. dolari) în iunie 2020.

Deşi Kellner nu era în mod public activ pe scena politică, businessul său din China a provocat unele controverse pe plan local. Acesta s-a numărat printre liderii de business care l-au însoţit pe preşedintele Milos Zeman, promotor al unor relaţii de business mai apropiate cu China, în vizitele efectuate în Beijing.

PPF a finalizat achiziţia Central European Media Enterprises, un grup de canale TV din Europa centrală şi de est, incluzând Pro TV, anul trecut, potrivit Reuters.

Kellner a avut mai multe afaceri în România în ultimii 15 ani, iar acum deţine două clădiri de birouri din apropierea Guvernului. Grupul PPF avea în plan noi achiziţii pe piaţa locală în condiţiile în care randamentele investiţionale rămân ridicate, iar condiţiile sunt similare cu cele din Europa centrală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO