Business Internaţional

Peste noua luni se va naste piata financiara europeana

03.06.2003, 00:00 10



Comisia Europeana a avertizat ieri statele membre ale Uniunii Europene ca mai au la dispozitie doar noua luni pentru a ajunge la acorduri si pentru a crea cadrul legislativ necesar pentru lansarea unei piete financiare comune europene, pana in 2005.



Autoritatile de la Bruxelles au spus ministrilor de finante ale statelor membre ale uniunii ca sunt in pericol de a rata termenul limita fixat pentru crearea unei piete unice a serviciilor financiare, peste doi ani. Un raport al Comisiei fixeaza guvernelor termenul limita pentru elaborarea normelor si prevederilor legislative in luna aprilie. Multe asemenea acte normative, precum codul preluarilor si noile reguli de tranzactionare ale actiunilor determina discutii aprinse de ceva timp, in forurile europene.



Dupa aprilie 2004, activitatea legislativa referitoare la reformele financiare vor fi eclipsate de alte evenimente de amploare, cum sunt alegerile pentru Parlamentul European si extinderea Uniunii prin integrarea celor zece state noi-membre.



Frits Bolkestein, comisarul UE pentru servicii financiare, va recomanda ministrilor de finante sa grabeasca procesul pe mai multe fronturi, deoarece, din momentul aprobarii legislatiei, sunt necesare circa 18 luni pentru implementarea la nivel national al unor reforme atat de ample.



Esecul indeplinirii Planului UE de actiune in domeniul serviciiilor financiare ar insemna o lovitura catastrofala pentru autoritatile de la Bruxelles, care privesc lipsa unei piete financiare comune ca pe un defect principal al pietei unice europene. De asemenea, atat cetatenii Uniunii, cat si corporatiile, pierd oportunitati serioase de imbogatire, prin lipsa de fluiditate a tranzactiilor financiare si a serviciilor financiare peste granita, estimate de Comisia Euroepana la 1,1% din produsul intern al Uniunii, adica la 130 miliarde euro, in urmatorii zece ani.



De la lansarea Planului de actiune in domeniul financiar, in 1999, guvernele europene si Parlamentul European au cazut de acord asupra a 34 din cele 42 de prevederi. Printre cele mai importante se numara norme impotriva tranzactiilor in interior si prevederi care inlesnesc companiilor strangerea de fonduri in spatiul Uniunii. Pe ordinea de zi a intalnirii ministrilor de finante europeni se afla acum reglementari noi pentru impozitarea economiilor persoanelor nerezidente. Subiectul este unul delicat, care se dezbate de 14 ani de guvernele europene, si problema ar fi trebuit rezolvata anul trecut.



Intr-o interventie separata, Alexandre Lamfalussy, unul dintre arhitectii legislatiei financiare a Uniunii Europene, a avertizat guvernele membre sa amane ideea unei piete financiare unice cu cel putin inca doi ani. "Mai sunt diferente substantiale intre structurile de reglementare ale statelor membre, ceea ce va ingreuna mult formarea unei singure autoritati de reglementare".



Comentariile sale indica o abordare mai prudenta a ideii unei autoritati unice, fata de luarea sa de pozitie de acum doi ani in care promova un plan pentru grabirea procesului legislativ legat de reglementarea pietei bursiere unice a Uniunii Europene. La acea vreme, Lamfalussy a sugerat subordonarea unei autoritati de reglementare unice numai in cazul in care se constata in 2004 lipsa progreselor in crearea pietei unice pentru serviciile financiare europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO