Business Internaţional

Perspectivele principalelor economii ale planetei se îmbunătăţesc, spune OCDE: De la o contracţie de 4,5% în 2020, economia globală urmează să crească cu 5% anul viitor

Perspectivele principalelor economii ale planetei se...

Autor: Eduard Ivanovici

16.09.2020, 16:19 216

Şocul resimţit de unele dintre cele mai mari companii din lume nu este atât de mare precum estimau economiştii în urmă cu câteva luni, scrie CNN.

Într-un raport publicat miercuri, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-a reactualizat previziunile cu privire la economia globală de anul acesta, adăugând că, deşi scăderile rămân „fără precedent în istoria modernă”, perspectivele s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimele trei luni.

Agenţia cu sediul în Paris crede că economia mondială va scădea cu 4,5% în 2020, urmând să înregistreze o creştere de 5% în 2020. Iniţial, OCDE declarase că economia va suferi o contracţie de 6% anul acesta şi va creşte cu 5,2% anul viitor.

Însă agenţia, care reprezintă cele mai mari economii ale planetei, a avertizat că ultimele date maschează o serie de discrepanţe. Chiar dacă şi-a îmbunătăţit semnificativ previziunile pentru Statele Unite şi China şi a crescut uşor outlook-ul pentru Europa, OCDE şi-a scăzut aşteptările în ceea ce priveşte unele ţări în curs de dezvoltare, cum ar fi Mexic, Argentina, India, Africa de Sud, Indonezia şi Arabia Saudită.

China este singura ţară din G20 care va înregistra creşteri ale produsului intern brut (PIB) în 2020, economia majorându-se cu aproape 1,8%. Prin comparaţie, Statele Unite şi ţările zona euro vor înregistra un declin de 3,8% şi, respectiv, 7,9%.

„Pentru majoritatea economiilor, nivelul de output la sfârşitul lui 2021 va rămâne sub datele înregistrate în ultimele luni din 2019, cu mult sub estimările de dinainte de pandemie”, reiese dintr-un raport al OCDE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO