Business Internaţional

Pericolul falimentelor fondurilor de investitii ar putea frana cresterea dobanzilor

20.05.2005, 18:59 20

Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, alaturi de alte banci centrale din Europa, se pare ca vor incetini cresterea dobanzilor in contextul ingrijorarii cu privire la pierderile suferite de fondurile de investitii, conform unui raport editat de Centrul de Cercetari Economice din Londra si preluat de Bloomberg.

"Rata dobanzii practicata in Statele Unite la depozitele de o zi, pe care Fed a triplat-o intr-un singur an, fiind in prezent de 3% pe an, probabil ca va atinge un maxim la 3,5%, cu o jumatate de punct procentual mai jos decat prognozasera unii economisti", a spus Douglas McWilliams, care conduce firma de cercetari londoneza.

Probabilitatea ca fondurile sa intre intr-o criza majora este mica, dar nu va fi trecuta cu vederea de Fed si, din acest motiv, este posibil ca ratele dobanzilor sa ramana la un nivel scazut.

Fondurile de investitii, institutii care administreaza active de peste 1.000 miliarde dolari (790,4 miliarde euro) pentru investitori, au scazut in medie cu 1,75% pe parcursul lunii aprilie, cea mai slaba performanta de dupa septembrie 2002, conform unor date furnizate de Hennessee Group, o firma de consultanta din New York.

"Unele fonduri au scazut cu aproximativ 8% in trei luni", a spus McWilliams, fost economist la IBM si fondator al Centrului de Cercetari Economice din Londra. Coautor al cartii Basic Economics, publicata in 1985, el nu este singurul care se asteapta ca riscul de prabusire a fondurilor mutuale sa exercite presiuni importante asupra dobanzilor.

"Bancile centrale vor fi mai reticente in a creste costul creditelor daca o astfel de decizie ar genera pierderi pentru fondurile mutuale", a spus John Maskell, responsabilul pentru investitiile europene pe piata financiara ale companiei Barclays Global Investors. Astfel, conform opiniei lui Maskell, daca mai multe fonduri de investitii detin pozitii importante pe piata financiara, bancile centrale nu vor adopta decizii importante inainte de a analiza in detaliu care sunt pericolele implicate si cat de mari sunt acestea.

Presedintele Federal Reserve, Alan Greenspan, a declarat la inceputul lunii ca exista riscul ca intensificarea concurentei sa determine bancile sa fie mai indulgente cu imprumuturile acordate fondurilor de investitii.

"Ar trebui sa existe legaturi mai puternice intre conditiile impuse de banci pentru acordarea creditelor si transparenta fondurilor de investitii cu privire la riscurile asumate", a spus Greenspan.

McWilliams anticipeaza ca in urmatorii doi ani aproximativ 1.600 din cele 8.000 de fonduri de investitii existente vor intra in procedura de lichidare sau isi vor inceta activitatea dupa ce vor returna banii investitorilor.

Prognozele reprezinta o prelungire a trendului de lichidari si incetari de activitati stabilit in ultimii ani.

"Nu avem in vedere o accelerare a cresterii numarului de falimente. Rata la care fondurile isi inceteaza activitatea nu pare sa fie strans corelata cu performanta acestora", a precizat McWilliams.

Procentul fondurilor europene care isi incheie activitatea este cuprins intre 7% si 13%, conform spuselor lui Neil Wilson, redactor-sef la revista EuroHedge. Insa, in anii 2003 si 2004, numarul fondurilor noi care si-au demarat activitatea de investitii a fost de aproximativ trei ori mai mare fata de numarul fondurilor care au parasit piata.



Inca un mandat?

AdministraTia Bush se gandeste sa-i ceara guvernatorului Federal Reserve, Alan Greenspan, sa-si prelungeasca mandatul cu cateva luni, conform publicatiei The Washington Post. In mod normal, mandatul lui Greenspan ar trebui sa se incheie in ianuarie 2006, dar oficialii de la Casa Alba vor sa-si asigure un termen suficient pentru gasirea unui inlocuitor. Daca si-ar prelungi mandatul pana in iunie 2006, Greenspan ar deveni cel mai longeviv presedinte al Fed, depasindu-l pe William McChesney Martin, care s-a aflat la conducerea institutiei in perioada aprilie 1951 - ianuarie 1970. Greenspan nu pare insa interesat de doborarea recordului, unul dintre apropiatii sai afirmand ca acesta intentioneaza sa paraseasca functia la incheierea mandatului. Printre posibilii succesori ai actualului presedinte se numara guvernatorul federal Ben Bernanke, pe care Bush l-a desemnat sef al consilierilor economici de la Casa Alba, economistul Martin Feldstein si fostul consilier al lui Bush, Glenn Hubbard.

stelian.venzentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO