Business Internaţional

Pericolele platformelor sociale: Peste 15.000 de boţi au iniţiat o fraudă cu criptomonede pe Twitter

Pericolele platformelor sociale: Peste 15.000 de boţi au...

Autor: Alex Ciutacu

12.08.2018, 07:38 498

Boţii reprezintă noul pericol în mediul cibernetic, iar dezvoltarea algoritmilor a permis apariţia unor roboţi care organizează fraude în mediul virtual.

În timp ce conduceau un studiu pentru a-şi da seama care este cea mai bună metodă de identificare a boţilor de pe Twitter – conturi controlate de software, nu de persoane – cercetătorii de la firma de securitate cibernetică Duo Security au descoperit o reţea de cel puţin 15.000 de boţi care lucrează împreună pentru a populariza o fraudă cu criptomonede.

Cercetătorii au prezentat studiul miecuri în cadrul conferinţei Black Hat, o conferinţă pe securitatea informaţiei ce se desfăşoară în Las Vegas, Nevada.

Cercetătorii au încercat să găsească o modalitate eficientă de a descoperi boţii şi reţelele de boţi. Au început prin a analiza activitatea a 88 de milioane de conturi publice de Twitter, în perioada mai-iulie 2018.

Echipa a utilizat tehnici de machine learning şi alte tehnici din aria ştiinţei informaţiei pentru a analiza peste 500 de milioane de twitturi ale acestor conturi.

Analiza a dus la descoperirea unei scheme frauduloase bazateă pe criptomonede. Potrivit studiului, peste 15.000 de boţi lucrau împreună pentru a răspândi popularitatea unei campanii promoţionale cu criptomonede, care nu există.

Schema le cere utilizatorilor să plătească în criptomonede o anumită sumă, iar în schimb vor obţine profituri mult mai mari din moneda digitală pe care ar urma să o primească. În schimb, schema este o fraudă iar oamenii nu primesc nimic.

Cercetătorii spun că au raportat această fraudă către Twitter, însă platforma nu a închis încă acele conturi.

Un purtător de cuvânt al Twitter a declarat pentru TechCrunch că a lansat o anchetă asupra situaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO