Business Internaţional

Pentru Reuters a mai ramas doar o solutie: un nou plan de restructurare

18.02.2003, 00:00 5

Reuters va dezvalui saptamana aceasta o "transformare" radicala mai ales a  activitatii de baza din sectorul furnizarii de informatii cat si desfiintarea a peste 1.000 de posturi, relateaza Financial Times.
Actiunile grupului au ajuns saptamana trecuta la cel mai scazut nivel din decembrie 1990 pe fondul previziunilor pentru rezultatele intregului an cat si a perspectivelor intunecate pentru acest an.
In urma acestui anunt, compania isi va diminua operatiunile din sectorul tehnologic in ultima incercare de redresare a profiturilor si vanzarilor din industria serviciilor financiare.
Directorul executiv, Tom Glocer, va dezvalui un nou plan pe trei ani pentru grup, care include reducerea costurilor, preceperea taxelor de la clienti o singura data cat si tinte de crestere. Acest plan este asteptat sa aduca cheltuieli totale de restructurare de 374 milioane dolari (240 milioane lire sterline), inclusiv costuri de 94 de milioane de lire sterline pentru Instinet, compania de brokeraj din New York la care Reuters detine o parte.
Desi grupul nu este asteptat sa anunte ca renunta la vreunul din pachetele detinute la companii subsidiare cum ar fi grupul american de soft Tibco, el se va concentra in principal asupra dezvoltarii subscriptiilor la serviciile de baza.
Serviciile din sectorul informatiilor, care realizeaza 90% din venituri, a avut de suferit pe masura ce managementul a restructurat alte domenii inclusiv Instinet, la care Reuters detine un pachet de 63%.
Analistii estimeaza ca profitul inainte de impoziatre, amortizari si cheltuieli exceptionale pentru anul 2002, va fi intre 50 de milioane si 70 de milioane de lire sterline, fata de 457 de milioane de lire cu doi ani in urma.
"Tom nu inventeaza o abordare cu totul noua insa el scutura sistemul foarte tare. Costurile pot sa fie micsorate, dar daca piata nu reactioneaza, trebuie sa faci mai mult de atat, mai dur si mai repede", este de parere un analist.
Fluctuatiile de anul trecut din sectorul serviciilor financiare a convins Reuters sa renunte la ghidarea dupa limitele de marja, un scop anterior al reorganizarii sale.
Un actionar a declarat: "Costurile organizarii anterioare au insumat deja peste 500 de milioane de lire sterline, ceea ce reprezinta o pierdere uriasa pentru valoarea companiei, fara nici o dovada clara ca s-a lucrat asa cum se planuise".
Directorul general al unei banci americane de investitii care este un client important al Reuters spune: "Tom are nevoie sa faca ceva radical cu compania ca sa o scoata la capat. Intrebarea este: poate el sa actioneze suficient de repede ca sa o faca profitabila?".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO