Business Internaţional

Pentru noul presedinte al SEC incepe greul

12.02.2003, 00:00 7

William Donaldson, ce urmeaza a fi confirmat in aceste zile in pozitia de presedinte al Securities and Exchange Commission, agentia americana ce reglementeaza activitatea bursei si a sectorului corporatist, va trebui sa instituie reforme mai drastice legate de guvernarea sectorului corporatist pentru a reusi in procesul de castigare a increderii in piata de actiuni, au aratat investitorii.
Indicele 500 al Standard&Poor's a scazut in trei din patru zile necesare pentru audierea lui Donaldson in vederea confirmarii in pozitia de presedinte al SEC, promisiunile sale de a recladi increderea nereducand din pesimismul legat de evolutia pietei.
"Trebuie sa ne demonstreze ca doreste cu adevarat sa acorde investitorilor drept de decizie," a declarat William Patterson, director al biroului de investitii al AFL-CIO.
Investitorii sunt sceptici cu privire la Donaldson, spunand ca activitatea sa de co-fondator al bancii de investitii Donaldson, Lufkin & Jenrette si de presedinte al companiei de asigurari Aetna Inc. si al bursei de la New York arata ca pune afacerile mai presus de investitori. Donaldson a incercat sa calmeze temerile in decursul audierilor de saptamana trecuta, aratand ca sunt necesare resurse suplimentare pentru anchetarea delictelor si poate o mai stricta supraveghere a fondurilor de risc si a companiilor din sectorul ratingului de credit.
Cea mai importanta prioritate a lui Donaldson va fi numirea unui presedinte al noului consiliu de monitorizare contabila.
De asemenea, lui Donaldson, in varsta de 71 de ani, ii va reveni responsibilitatea de a aloca bugetul agentiei, in valoare de 841,5 milioane de dolari, pe anul fiscal ce incepe pe 1 octombrie. Bugetul a crescut cu 53%, personalul SEC urmand sa fie suplimentat cu 700 de noi angajati, pana la aproximativ 3875 angajati.
Donaldson urmeaza a fi numit presedinte al SEC intr-un moment in care agentia desfasoara 600 de anchete privind delicte in interiorul sectorului corporatist, ca urmare a scandalurilor legate de companiile Enron Corp, WorldCom si altele.
"Agentia are nevoie de mai multi angajati experimentati care sa se axeze pe latura aplicarii deciziilor acesteia," a declarat Keith Johnson, din cadrul Wisconsin Investment Board.
Donaldson va trebui in acelasi timp sa schimbe perceptiile conform carora companiile care incalca reglementarile nu sunt sufiecient de dur sanctionate, spun analistii.
Patterson a declarat ca federatia sindicala ii va cere lui Donaldson sa acorde investitorilor o capacitate sporita de a numi candidatii la pozitiile de membru al consiliilor de conducere ale companiilor. In prezent, a spus acesta, investitorii nu pot decat sa depuna unele decizii care sunt adesea blocate sau ignorate de companii chiar daca sunt sustinute de majoritatea actionarilor.
De asemenea, SEC va trebui sa joace un rol de lider in ceea ce priveste initierea anchetelor privind conflictele de interese de pe Wall Street.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO