Business Internaţional

Pentru multe companii europene, noile carantine ar putea să nu mai pară la fel de dure. Multe afaceri mici aflate în prima linie a frontului le suportă însă mai greu

Pentru multe companii europene, noile carantine ar putea...

Autor: Catalina Apostoiu

04.11.2020, 00:05 161

♦ Noile restricţii vin într-un moment în care economia chineză este în plină recuperare, întărind cererea fabricilor europene.

Faţă de primăvară, de această dată o mare parte a secto­rului corporate european este pregătit în faţa noilor restricţii me­nite să stăvilească pandemia, scrie The Wall Street Journal.

Companii din întreaga Europă îşi restrâng din nou acti­vitatea şi se pregătesc pentru un sfârşit de an dificil. Însă, spre deo­sebire de ceea ce s-a întâmplat la începutul anului, când mă­surile de carantină au luat majoritatea companiilor prin sur­prin­dere, executivi din mai multe industrii europene impor­tante spun că sunt mai pregătiţi şi că se aşteaptă să întâmpine mai puţine probleme. Producătorii au avut la dispoziţie luni întregi pentru a institui, testa şi adapta măsuri menite să menţină fabricile active şi angajaţii la o distanţă sigură unii de alţii. Multe companii mari concentrate pe birouri, cum ar fi băncile globale din Europa, nu au readus mulţi angajaţi la sediu, ajustarea la un nou lockdown fiind astfel mai uşoară.

Carantinele sunt de asemenea mai limitate acum decât în primăvară. Autorităţile ţintesc în mare parte barurile şi restaurantele şi limitează capacitatea oamenilor de a circula şi socializa. Restricţiile diferă de la ţară la ţară, însă în majoritatea ţărilor şcolile, birourile, magazinele alimentare şi marile fabrici rămân deschise. Autorităţile speră să ridice restricţiile după aproximativ o lună.

Noile restricţii vin în acelaşi timp într-un moment în care economia chineză este în plină recuperare, întărind cererea fabricilor europene.

Companiile cel mai dur lovite de noile restriţii sunt din sectoare care au întâmpinat dificultăţi tot anul, inclusiv retailul, restaurantele şi turismul. Companiile mici şi cele orientate către servicii se află din nou în prima linie a carnagiului economic al pandemiei.

Mulţi proprietari europeni de magazine au acceptat, deşi cu reticenţă, necesitatea închiderilor în primăvară, însă a doua rundă de închideri din această toamnă se dovedeşte mai greu de îndurat pentru aceştia şi mai greu de pus în practică de către guverne, notează Financial Times.

Micii comercianţi francezi, susţinuţi în unele cazuri de primarii locali, se plâng de nedreptatea măsurilor impuse de guvernul Macron, argumentând că restricţiile favorizează marile lanţuri de magazine şi retaileri online ca Amazon.

În Italia, proteste au erupt în ultima săptămână în mai multe oraşe, după ce guvernul a aprobat un nou decret forţând închiderea cinematografelor, teatrelor şi sălilor de fitness, barurile şi restaurantele fiind obligate să se închidă până la ora 6 seara.

Astfel de proteste ilustrează spaţiul din ce în ce mai restrâns de manevră de care dispun guvernele europene care vor să evite noi decese şi supraaglomerarea spitalelor, menţinând în acelaşi timp activitatea economică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO