Business Internaţional

Pentru Europa extinsa, tintele economice de la Lisabona sunt de neatins

20.10.2004, 00:00 19



Tintele economice pe care Europa si le-a stabilit pentru 2010 nu au mari sanse de a fi atinse, se arata intr-un raport de competitivitate ce va publicat ulterior, citat de EU Observer.



Documentul, care are rolul de a evalua pozitia Uniunii Europene in cursa pentru a deveni, pana in 2010, cea mai competitiva economie bazata pe cunoastere din lume (scop stabilit prin Agenda de la Lisabona), avertizeaza ca "multe tinte nu vor fi indeplinite nici pe departe".



Raportul, ce va fi prezentat in cadru oficial liderilor UE luna viitoare, sustine ca vor aparea dezavantaje considerabile pentru societatea europeana, daca progresul economic nu este accelerat.



"Miza nu este altceva decat sustenabilitatea societatii pe care a construit-o Europa si civilizatia sa", se arata in raportul redactat de un numar de 13 experti, sub conducerea fostului premier olandez Wim Kok.



Populatia activa nu va mai putea sustine "armata tot mai numeroasa de pensionari a Europei", cresterea economica "va stagna", iar institutiile au in fata un declin economic. "Europa a pierdut teren atat in fata SUA, cat si a Asiei, societatea sa este supusa presiunilor, si incep sa se manifeste forte politice extremiste", asa suna concluzia pesimista a schitei de 37 de pagini.





Extinderea UE - o povara in plus sau o noua sursa de dinamism?



Cu toate ca, in raport, largirea Uniunii Europene la 25 de membri este calificata drept "o expansiune bine venita", aceasta a facut si mai dificila atingerea tintelor stabilite la Lisabona.



Noile state membre au rate ale somajului mai ridicate si niveluri mai scazute ale productivitatii, ceea ce inseamna pentru UE mai mult timp pentru a ajunge din urma SUA in aceste privinte.



Totusi, cresterea rapida a acestor nou-venite reprezinta "un aspect pozitiv al extinderii" si Europa de Est a devenit "o zona de dinamism economic", sunt de parere autorii raportului.



Multe voci-printre care si unii ministrii de finante din UE- au propus ca termenul limita de 2010 sa fie amanat, pentru a acorda Europei timpul de care are nevoie. Raportul respinge categoric aceasta varianta si cere ambitie din partea UE.



"Lisabona nu ar trebui vazuta ca un obiectiv care sa fie uitat dupa 2010, chiar daca fiecare tinta a fost atinsa; Agenda este de fapt un proces continuu, menit sa asigure viitorul Europei ca o economie cu un inalt nivel de productivitate, de valoare adaugata si cu o rata ridicata de ocupare a fortei de munca", explica raportul.





Sa nu copiem modelul american



Cu toate ca Europa incearca sa prinda din urma SUA, nu ar trebui sa devina o copie fidela a economiei americane, recomanda raportul.



"Europa a facut propriile alegeri in ceea ce priveste modelul social pe care il promoveaza; in ceea ce priveste speranta de viata, rata mortalitatii infantile, inegalitatea veniturilor sau saracia, Europa a obtinut rezultate mai bune decat SUA si vrea sa-si mentina si imbunatateasca pozitia".



Agenda de la Lisabona nu a avut efecte numai pe hartie. De la lansarea proiectului, au fost create peste sase milioane de locuri de munca, in timp ce in SUA rata de ocupare a fortei de munca a continuat sa scada. Dar EU-15 mai trebuie sa creeze inca 11 milioane de locuri de munca pana in 2010, daca vrea sa-si indeplineasca tinta privind o rata de ocupare de 70% pana la aceasta data.



Autorii raportului recomanda, printre altele, o accelerare a inovatiei, armonizarea modului de calcul al impozitului pe profit si reducerea birocratiei care franeaza mediul de afaceri. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO