Business Internaţional

Pentru cel mai mare fond suveran al lumii, preşedinţia lui Trump contează prea puţin

Alegerea lui Trump ar putea determina fondul să-şi revizuiască investiţiile din SUA, unde deţine acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi de aproximativ 320 miliarde de dolari

Alegerea lui Trump ar putea determina fondul să-şi revizuiască investiţiile din SUA, unde deţine acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi de aproximativ 320 miliarde de dolari

Autor: Catalina Apostoiu

05.12.2016, 00:05 730
Chiar dacă noii consilieri economici ai noului preşedinte american promit să dubleze rata de creştere a economiei americane, ceea ce ar impulsiona creşterea la nivel mondial, fondul suveran de 860 miliarde de dolari al Norvegiei, cel mai mare din lume, are o viziune sumbră asupra câştigurilor viitoare, scrie Bloomberg.

„Avem o perspectivă pe termen foarte lung ca bază peste proiecţii“, a declarat Egil Matsen, viceguvernator al băncii centrale Norvegiei, responsabil pentru fondul suveran. „Am observat bineînţeles ce s-a întâmplat în SUA, însă acest lucru nu ne influenţează foarte mult estimările“.

Fondul a cerut recent permisiunea guvernului de a-şi majora deţinerile de acţiuni la 75% şi să renunţe la obligaţiuni, care sunt aşteptate să genereze randamente aproape de zero în următorul deceniu. Chiar şi sub noua structură dominată de acţiuni, fondul se aşteaptă să genereze un randament real anual de numai 3,5% în următoarele trei decenii.

Decizia finală va fi luată de parlament. Recomandările fondului vin după ce o comisie desemnată de guvern a sugerat că acesta ar trebui să-şi majoreze deţinerile de acţiuni pentru că în caz contrar dobânzile ultramici şi economia mondială fragilă vor diminua randamentele la uşor peste 2% pe an în următoarele trei decenii.  Legislatorii avertizează că agenda protecţionistă a lui Trump pune în pericol eforturile fondului norvegian de a-şi extinde deţinerile de acţiuni.

Alegerea lui Trump ar putea de asemenea determina fondul să-şi revizuiască investiţiile din SUA, unde deţine acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi de aproximativ 320 miliarde de dolari, potrivit lui Torstein Tvedt Solberg, legislator pentru Partidul Norvegian al Muncii, cel mai mare grup de opoziţie.

„Va fi interesant de văzut dacă un protecţionism sporit va duce la restricţii mai mari cu privire la deţinerile străinilor. Avem investiţii imobiliare semnificative pe lângă cele în acţiuni“.

Norvegia încearcă să găsească modalităţi de a-şi spori câştigurile după ce nu a reuşit să atingă o ţintă de 4% pentru randamentele reale. Guvernul a retras în aceast an bani din fond pentru prima dată pentru a compensa scăderea veniturilor din petrol.

După ce a primit prima infuzie de capital cu 20 de ani în urmă, fondul s-a extins pe acţiuni în 1998, pieţe emergente în 2000 şi imobiliare în 2011.

În prezent, fondul deţine 60% în acţiuni, 35% în  obligaţiuni şi 5% în imobiliare. După inflaţie şi costuri de administrare, fondul a avut un randament de 3,44% pe an în ultimii zece ani şi de 8,25% pe an în ultimii cinci.

catalina.apostoiu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO