Business Internaţional

Pentru că în alte părţi dobânzile sunt respingătoare, investitorii gonesc către ţări riscante ca Turcia

Pentru că în alte părţi dobânzile sunt...

Autor: CătăIina Apostoiu

05.08.2016, 00:00 648

Aparent, acesta nu este cel mai bun moment să investeşti în Turcia. Teroriştii au atacat principalul aeroport din Istanbul, o lovitură de stat eşuată a ridicat semne de întrebare legate de stabilitatea politică a ţării, iar agenţiile de rating reduc calificativul datoriei ţării, toate aceste evenimente înregistrându-se în decurs de numai două săptămâni. Şi totuşi..care au fost cele mai performante investiţii din economia mondială săptămâna trecută? Ei bine, da, acţiunile şi obligaţiunile turceşti, care au avansat cu 6,6 şi 3,8% în dolari, potrivit datelor Merrill Lynch citate de The New York Times. Pieţele emergente sunt cunoscute pentru oscilaţiile puternice, însă acest miniraliu din Turcia evidenţiază cât risc sunt dispuşi investitorii înfometaţi de randamente să-şi asume în condiţiile în care obligaţiuni de 11.000 miliarde de dolari emise de guverne din întreaga lume oferă randamente negative. Din acest motiv, o obligaţiune din Turcia cu un randament de 9% poate fi tentantă, chiar dacă inflaţia ţării se situează la 8,7% şi este în creştere, iar moneda ţării se depreciază. Acţiunile şi obligaţiunile pieţelor în curs de dezvoltare au cunoscut o revenire de la începutul anului trecut, cu ţări cândva dispreţuite ca Brazilia şi Africa de Sud în fruntea tendinţei.

Aceasta a fost în parte determinată de o modificare a sentimentului investitorilor care au ales să cumpere la grămadă active din aceste ţări. 

Acţiunile pieţelor emergente ca întreg se tranzacţionează la discounturi profunde faţă de cele din SUA şi Europa.

O revenire parţială a preţurilor petrolului, calmul politic din Brazilia şi un sentiment în creştere că autorităţile chineze nu vor permite prăbuşirea yuanului au avut şi ele rolul lor.

La originea acestui flux puternic de bani către active cu risc ridicat se află presiunile pe care multe instituţii, de la mari fonduri de pensii şi asigurători la unele fonduri de hedging, o resimt să genereze randamente într-o lume de dobânzi zero, până la negative. Iar presiunile au sporit odată cu Brexitul.

“În locuri ca Europa, UK sau SUA, ai o mulţime de riscuri, dar niciun câştig. În lumea în curs de dezvoltare ai riscuri, dar cel puţin eşti recompensat”, spune Gavin Serkin, specialist pe pieţe emergente la Frontier Funds, o firmă de consultanţă cu sediul în Londra.

Alte pieţe acum “în cerere” include Mongolia şi Rusia, în Rusia acţiunile urcând până în acest moment al anului cu peste 20% în dolari. Un factor important din spatele acestor raliuri, spun traderii, este sentimentul că monedele acesor ţări au avut de suferit de pe urma aprecierii dolarului în ultimii ani, iar acum îşi revin.

Iar, deşi există încă probabilitatea ca banca centrală americană (Fed) să majoreze dobânzile, există mai puţină frică acum decât cu un an în urmă că dobânzile vor avansa în mod constant şi vor scoate banii din economiile emergente.

De asemenea, investitorii găsesc chilipiruri printre companiile importante de pe pieţele emergente care şi-au îmbunătăţit profitabilitatea în ultimii ani, dar care sunt încă tranzacţionate la discounturi de 30% faţă de rivalele de pe pieţele dezvoltate.

Potrivit datelor Institute of International Finance, aproximativ 25 miliarde de dolari au intrat în pieţele emergente luna trecută. Combinat cu cele 13 miliarde din iunie, ultimele două luni reflectă o reorientate dramatică după una dintre cele mai slabe perioade din istorie pentru fluxurile de capital către pieţele emergente.

Potrivit calculelor institutului, 81 miliarde de dolari au ieşit de pe aceste pieţe în lunile de după criza din China din august, o sumă apropiată de cele 96 miliarde $care au ieşit în timpul crizei financiare.

Economiştii institutului spun că fluxurile au accelerat în săptămânile de după votul Marii Britanii de a ieşi din UE.

Potrivit lui Jan Dehn, director de cercetare la Ashmore din Londra, contrastul dintre randamentele obligaţiunilor din lumea dezvoltată şi cele din lumea în curs de dezvoltare derivă în mare parte din faptul că investitorii au ignorat pieţele emergente, preferând să urmeze calea băncilor centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO