Business Internaţional

Pentru americani, vinul de Bordeaux ramane clasic

18.08.2004, 00:00 38



Gerard Perse se asteapta la cea mai buna productie din toate timpurile. Cea mai noua recolta de Chateau Pavie - una dintre cele mai prestigioase vinarii din regiunea Bordeaux - este de un rosu intens, cu arome puternice de fructe si o textura siropoasa.



Singura problema: multora li se pare ca vinul sau arata si are gustul ca si cum ar fi fost facut in California.



Tehnicile moderne folosite de Perse in procesul de productie sunt privite ca o renuntare la istoria si caracterul unic al regiunii.



Mai mult, criticii cred ca Perse si alti cativa sunt mai mult inclinati spre satisfacerea gusturilor celui mai influent critic de vin din lume: Robert Parker, un american dedicat vinurilor puternice.



"Toti acestia sunt interesati numai de scorul oferit de Robert Parker si de cati bani ar putea castiga in consecinta", crede Francois de Ligneris, un producator local specializat in vinuri Bordeaux "clasice". "Un vin bun ar trebui sa fie o colaborare intre rai si pamant. Treaba unuia este de a asculta povestea spusa de cer catre bucata mica de pamant, nu de a incerca sa o transforme."



Sigur, francezii obiecteaza de mult cu privire la influenta americanilor - de la McDonald's la razboiul din Iraq. Dar Perse, un francez in linie cu valorile americane, a distilat acele tensiuni interioare in moduri imprevizibile.



Cu cea mai noua recolta de Chateau Pavie (2003) problema a trecut de la Perse la Parker, o persoana controversata datorita faptului ca analizele sale au o puternica influenta asupra preturilor la vin in toata lumea.





Lipsa unui consens



Saptamanile trecute, Parker acorda marcii Chateau Pavie 2003 un scor aproape perfect, in timp ce mai multi critici de vin, in special britanici, au descris bautura ca fiind "imposibil de baut", iar altii ca fiind "ridicola". Argumentul principal este ca aroma bogata, concentrata, poarta prea putina asemanare cu ceea ce ei considerau stil tipic de Bordeaux. Unii l-au acuzat pe Parker ca nu poate accepta si alte pareri.



Perse, in varsta de 55 de ani, insista ca productia sa nu este dictata de mintea sau gustul lui Praker. "Daca se intampla ca vinul meu sa ii fie pe plac domnului Parker, atunci cu atat mai bine, deoarece cred ca acesta este cel mai competent degustator din prezent", crede Perse.



"Atunci cand vad aceste comentarii ciudate, nu pot sa nu ma intreb ce se intampla", a afirmat Parker, in varsta de 56 de ani, la biroul sau din Maryland. "Exista o anume isterie cu privire la vinuri, si nu inteleg de ce, pentru ca 98% din vinul regiunii Bordeaux este inca produs in stil traditional".



Inainte ca Perse sa cumpere Chateau Pavie, in 1997, Parker acorda foarte rar vinului un scor peste 90 de puncte, din maximul de 100. In acele vremuri, o sticla de vin se vindea la aproximativ 70 de dolari si aproape 30% din productia anuala mergea spre SUA.



De cand a intrat Perse in scena, Parker i-a acordat mereu 95 din 100 de puncte. Pretul unei sticle de vin s-a triplat, la peste 200 de dolari. Acum, cam 70% din productia fiecarui an este vanduta in SUA, o piata nu intotdeauna predispusa la marcile traditionale de Bordeaux. Perse face toate eforturile pentru a satisface gusturile americanilor.



Recent, acesta a condus un grup de 50 de tineri bancheri americani si sotiile acestora intr-un tur al modernelor sale crame. Candelabrele negre din otel erau importate din Italia, le-a spus Perse. Pietrele ornamentale incluse in zid sunt relicve din vechea statie de tren din Bordeaux, acestea fiind cumparate de Perse si transportate pe mosia sa. La final a oferit o cina acompaniata desigur de cele mai bune vinuri ale sale.



"Daca vreti sa gasiti aceste vinuri si in SUA, va pot da o lista a furnizorilor", a explicat Perse companiei, amintindu-le ca a primit 100 de puncte pentru recolta sa de Chateau Pavie 2003. (Nu a mentionat faptul ca Parker a oferit numai un scor preliminar si nu va prezenta rezultatele finale decat peste cateva luni.)





De la supermarketuri la productia de vin



Perse a devenit interesat de vinuri in anii '80, in timp ce locuia in Paris, oras in care detinea cateva supremarket-uri. Pentru alimentarea stocurilor din magazine, acesta vizita des regiunea Bordeaux. Perse a cumparat mai tarziu o vie in St. Emilion iar in urmatorul deceniu a mai adaugat inca sase la aceasta, inclusiv celebra Chateau Pavie, pentru 30,2 milioane de dolari.



Perse nu avea experienta in domeniu, angajand un celebru consultant, Michel Rolland. A replantat intregi parti din vie si a altoit vita de vie astfel incat sa produca mai putini struguri dar de o calitate superioara. A construit o crama high-tech cu sisteme de control pentru umiditate si temperatura. A adaugat chiar si muzica pentru a ajuta vinul "sa doarma".



Perse a cautat mai multe modalitati de a intensifica culoarea si aroma de fructe a vinului sau, in timp ce incerca sa faca vinul mai delicat si accesibil unor varste mai fragede.



Atunci cand prima productie (1998) din noua marca Chateau Pavie a ajuns la consum, Parker i-a atribuit un scor de 95 de puncte, fata de numai 86 de puncte pentru recolta din 1997. Peste doi ani, Perse a ajuns la scorul perfect de 100 de puncte.



Astfel Perse a inceput sa se simta din ce in ce mai departe de vecinii sai din St. Emilion. "Cateodata ma simt mai mult american decat francez".



Multi critici britanici sunt insa de acord cu colegii francezi ai lui Perse. Jancis Robinson, unul din pricipalii critici ai Marii Britanii, a acordat recent marcii Chateau Pavie 2003 doar 12 din 20 de puncte, un nivel in general asociat cu vinuri stricate.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO