Business Internaţional

Pensiile, bomba cu ceas din curtea lui Putin: Liderul de la Kremlin a pierdut aproape o treime din simpatia alegătorilor după ce a anunţat că vrea să crească vârsta de pensionare

Pensiile, bomba cu ceas din curtea lui Putin: Liderul de...

Autor: Alex Ciutacu

29.08.2018, 15:24 692

Anexarea Crimeei în 2014 l-a transformat pe Vladimir Putin într-unul dintre cei mai iubiţi lideri din Rusia tuturor timpurilor.

De atunci, preşedintele a continuat să alimenteze conflictul cu Ucraina, s-a implicat în alegerile electorale din SUA şi a ordonat diverse atacuri în alianţă cu regimul lui Assad în Siria. După toate aceste decizii, 87% dintre ruşi au continuat să îl susţină, potrivit Bloomberg.

Însă aceste zile sunt pe cale de a se termina, iar motivul nu este unul extern sau geopolitic şi unul care pleacă chiar din curtea Kremlinului.

Putin a decis să schimbe unul dintre benficiile principale ale societăţii ruseşti, şi-anume pensia de stat. Propunerea sa, anunţată vigilent în cadrul Campionatului Mondial din timpul verii, nu a fost primită bine de populaţie.

Noua legislaţie ar creşte vârsta de pensionare în Rusia. Pentru femei vârsta ar creşte cu opt ani la 63 ani, iar pentru bărbaţi cu cinci ani până la 65 de ani.

Parlamentul a acordat deja aprobarea iniţială pentru lege în luna iulie, însă iniţiativa nu a trecut încă prin toate procesele legislative. Circa 89% dintre ruşi spun că se opun acestei reforme, potrivit unui sondaj realizat de Levada Centre în luna iulie.

Mai mult, rata de apreciere a lui Putin în cadrul populaţiei a scăzut la 67%, cel mai scăzut nivel înregistrat încă din 2012 – când liderul de la Kremlin s-a confruntat cu o serie de proteste din cauza unei presupuse fraude electorale.

Putin şi partidul său au dat de înţeles că ar putea fi dispuşi să renunţe la aceste schimbări, însă o parte dintre politicieni susţin că această mişcare este una necesară, deoarece Rusia are nevoie de o schimbare bazată pe productivitate.

Creşterea economică a Rusiei a fost una superficială, cu circa 1,6% în prima jumătate a anului.

Vârsta de pensionare trebuie să crească, spune premierul Dmitry Medvedev, „în condiţiile în care numărul de muncitori scade iar numărul de pensionari creşte constant”. Mai mult, vârsta actuală la care se pensionează ruşii se află printre cele mai scăzute din lume.

Efectele unei schimbări atât de drastice ar varia în funcţie regiune. În cele mai sărace regiune, anumiţi ruşi ar putea să nu ajungă niciodată până la vârsta pensionării dacă această propunere devine lege.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO