Business Internaţional

Penalizari de milioane de dolari pentru ca Airbus a intarziat livrarile

15.11.2005, 18:44 16

Constructorul european de aparate de zbor Airbus va plati milioane de dolari despagubiri companiilor aeriene afectate de intarzierea livrarilor avionului Airbus A380, informeaza BBC.

Suma exacta pe care compania o datoreaza nu a fost precizata. Directorul companiei, John Leahy, a declarat, in cadrul unui interviu acordat televiziunii australiene, ca Airbus va plati "cateva milioane de dolari".

"Sa nu intram totusi in detalii. Acestea vor ramane intre noi si clientii nostri", a adaugat Leathy.

Oficialii Airbus au explicat ca au inregistrat o intarziere cuprinsa intre patru si sase luni a comenzilor primite de la diferite companii aeriene. Prima livrare va avea loc abia pe parcursul anului viitor.

Australian Airline Qantas reprezinta si ea una dintre companiile aeriene care se afla in discutii cu Airbus pentru a primi despagubiri. Cele 12 avioane comandate de companie vor fi livrate abia in august 2007, cu sase luni intarziere fata de data stabilita initial. Singapore Airlines este, de asemenea, nemultumita la aflarea vestii ca cele 10 avioane contractate vor sosi in luna noiembrie a anului viitor, cu opt luni mai tarziu decat fusese stabilit.

Comentariile lui Leahy au venit pe parcursul unui tur al Asiei realizat de acesta, intr-un avion A380, destinat prezentarii modelului catre doi alti potentiali clienti din aceasta regiune.

In timpul escalei de la Sidney, Leahy a mentionat, de asemenea, faptul ca Airbus a incheiat contracte pentru constructia altor 250 de avioane A380. Cele 250 de avioane reprezinta vanzarile de care are nevoie compania pentru a-si recupera investitia initiala.

Airbus a investit, pana in acest moment, in jur de 10 miliarde de dolari (8,5 miliarde de euro) pentru construirea si comercializarea modelului respectiv. A380 este vazut de catre compania detinuta de firma europeana EADS si cea britanica BAE Systems drept viitorul turismului aerian. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO