Business Internaţional

Pechiney nu se da batut

25.07.2003, 00:00 10



Producatorul francez de aluminiu Pechiney a publicat rezultatele semestriale si a demarat o actiune de convingere a investitorilor sa refuze oferta ostila de preluare in valoare de 3,4 milioane de euro lansata de grupul canadian Alcan.



Grupul francez si-a publicat rezultatele cu o saptamana mai devreme, Jean-Pierre Rodier, directorul executiv, vrand sa-si pregateasca terenul pentru un "turneu" care va incepe din Paris si va continua cu Londra si Statele Unite. Scopul lui Rodier este sa-i convinga pe investitori ca oferta grupului Alcan, de 41,48 euro pe actiune, este mult prea slaba.



Din raportul prezentat de managementul Pechiney reiese ca pe primul semestru profitul net este de 11 milioane de euro, un sfert fata de perioada similara a anului trecut, iar cifra de afaceri s-a diminuat cu 16,2 procente, pana la 5,44 miliarde.



Pechiney a declarat ca estimarile celor trei divizii ale sale sunt optimiste. Astfel, stabilizarea cursului euro/dolar va ajuta topitoriile de aluminiu, noile comenzi pentru avioanele cu reactie Airbus A380 vor da un impuls sectiilor de laminare, iar scaderea pretului petrolului va conduce la diminuarea costurilor de productie ale unitatii producatoare de ambalaje. Atentia a fost atrasa si asupra planului de restructurare pus in practica din anul 2002, care a determinat deja o scadere a costurilor cu 181 milioane de euro.



Managementul Pechiney vrea cu acest raport sa transmita un mesaj important actionarilor sai in privinta valorii ofertei rivalului sau. "Le vom arata ca oferta subevalueaza compania (Pechiney), le vom spune ca viitorul arata bine si ii vom asigura ca mai examinam si alte optiuni", a declarat o persoana apropiata grupului.



Si Alcan a publicat raportul pe ultimul trimestru. Dupa ce in al doilea trimestru din 2002 profitul net fusese 71 milioane de dolari, in 2003 (aceeasi perioada) grupul a raportat o piedere de 89 milioane de dolari, cauzata de factori care nu tin de activitatea de exploatare, ci de variatiile cursului de schimb (aprecierea euro si a dolarului canadian) si de vanzarea unor unitati producatoare de ambalaje. Victor Lazarovici, analist la firma BMO Nesbitt Burns din New York, a afirmat ca daca nu se tine seama de pierderile din variatia cursului valutar si de cresterea preturilor din sectorul energetic "activitatea operationala a grupului Alcan merge bine". Cifra de afaceri a grupului a crescut cu 10%, la o suma record de 3,47 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO