Business Internaţional

Pe Wall Street, cand actionarii pierd miliarde de dolari, bancherii au bonusuri record

Pe Wall Street, cand actionarii pierd miliarde de dolari, bancherii au bonusuri record

Bancile de pe Wall Street aloca circa 50% din veniturile lor pentru plata salariilor, a beneficiilor si a bonusurilor

21.11.2007, 16:25 14

Actionarii bancilor de pe Wall Street traverseaza cea mai neagra perioada din ultimii cinci ani, cu pierderi de 74 de miliarde de dolari (50,7 miliarde de euro), scrie Bloomberg.
In ciuda acestui amanunt "nesemnificativ", bancile vor plati angajatilor bonusuri totale de 38 de miliarde de dolari (26 de miliarde de euro). Cele 38 de miliarde de dolari, impartite la cei 186.000 de angajati ai Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers si Bear Stearns, echivaleaza cu o medie de 201.500 de dolari (138.000 de euro) pe persoana.
In 2006, cele mai mari cinci institutii financiare din Statele Unite si-au platit angajatii cu o suma totala de 36 de miliarde de dolari (24,7 miliarde de euro).
Bonusurile record din 2007 se datoreaza veniturilor record de 9 miliarde de dolari incasate din intermedierea achizitiilor si fuziunilor si celor 5 miliarde de dolari aduse de subscrierile ofertelor publice initiale si a vanzarilor de obligatiuni speculative.
Sumele record incasate de institutiile de credit de pe Wall Street explica de ce anul 2007 este pe locul doi in topul profitabilitatii din industria bancara, in ciuda crizei creditelor ipotecare subprime din SUA care a cauzat pierderi importante mai multor banci. 2002 a fost ultimul an in care nivelul bonusurilor a scazut, pe fondul declinului de 23% al indicelui Standard & Poor?s 500 si a falimentelor Enron si World Com.
Castigurile record inregistrate de Goldman, Morgan Stanley si Lehman inseamna ca cele trei mari banci de investitii cu sediul in New York vor fi nevoite sa-si recompenseze suplimentar angajatii intr-un an in care toate marile banci, mai putin Goldman Sachs, au pierdut mai mult de 20% din valoarea de piata, a declarat Charles Geisst, profesor de finante la Manhattan College, in New York.
"Toti or sa fie nevoiti sa se alinieze la acelasi nivel in ceea ce priveste bonusurile. Daca Bear Stearns si Merrill se vor considera saraci si vor plati bonusuri mici isi vor pierde foarte multi angajati de top", a afirmat Geisst.
Chiar daca va prelua functia abia luna viitoare, John Thain, noul presedinte si CEO al Merrill Lynch, se confrunta deja cu problema bonusurilor. Thain, al carui contract prevede bonusuri salariale de cel putin 44 de milioane de dolari (30,1 milioane de euro) platibile pe o durata de cinci ani, a precizat ca cei care au avut performante vor fi recompensati pe masura, in vreme ce aceia care au fost implicati in colapsul generat de criza subprime vor suporta penalizari financiare.
"Multe dintre afacerile Merrill Lynch traverseaza un moment destul de bun, asa ca ceea ce avem noi de facut este recompensarea celor performanti. Stabilizarea financiara, remunerarea persoanelor care au avut rezultate si taxarea celor de pe urma carora am pierdut bani vor fi printre cele mai importante lucruri pe care le voi face la inceput", a declarat noul CEO al Merrill Lynch.
In mod normal, bancile de pe Wall Street aloca circa 50% din veniturile lor pentru plata salariilor, a beneficiilor si a bonusurilor, acest procentaj fiind ajustat pe parcursul anului.
In primele noua luni ale acestui an, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Lehman si Bear Stearns si-au anuntat actionarii ca au pus deoparte 52,4 miliarde de dolari (35,9 miliarde de euro) pentru compensatii, cu 9% mai mult decat anul trecut.
Pentru tot anul, cifrele indica un total de 62,5 miliarde de dolari (42,82 miliarde de euro), calcul rezultat din estimarile analistilor care preconizeaza ca veniturile celor cinci banci vor urca la 135 de miliarde de dolari (92,5 miliarde de euro). Astfel, se ajunge la o valoare a bonusurilor de aproximativ 38 de miliarde de dolari. Totalul ar putea creste daca se includ si recompensele acordate salariatilor de catre JP Morgan Chase si Deutsche Bank. Bonusurile acordate in sectorul bancar sunt mai mari decat Produsul Intern Brut din Sri Lanka, Liban sau Bulgaria. Media de 201.500 de dolari/angajat este de peste patru ori mai mare decat venitul anual al unei familii americane consemnat in 2006, potrivit datelor Biroului American al Recensamantului (U.S. Census Bureau). Totodata, cei 201.500 de dolari sunt suficienti pentru achizitionarea unui Porsche 911 Turbo Cabriolet sau pentru un an de scolarizare al unui student eminent la Trinity School, in Manhattan.
Goldman Sachs nu este doar cea mai mare firma de instrumente financiare, ci si cea mai profitabila. Analistii considera ca Goldman va inregistra castiguri record de 11 miliarde de dolari in acest an. Institutia de credit a raportat o crestere de 79% a profitului net aferent trimestrului al treilea, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in vreme ce profiturile Morgan Stanley, Lehman si Bear Stearns au scazut, iar Merrill Lynch a raportat o pierdere de 2,24 miliarde de dolari (1,53 miliarde de euro). Goldman are pregatite 16,9 miliarde de dolari pentru plata salariilor, a beneficiilor si a bonusurilor pe primele noua luni. Suma depaseste valoarea tuturor remuneratiilor de pe tot anul 2006.
Analistii estimeaza ca cel mai probabil veniturile Merrill Lynch vor scadea cu 13% in acest an din cauza pierderilor din trimestrul al treilea cauzate de criza subprime. Luna trecuta, reprezentantii bancii au precizat ca au pus deoparte 58% din veniturile inregistrate in primele noua luni ale acestui an pentru compensatii, cu 9% mai mult decat in perioada ianuarie-septembrie 2006.
Oficialii institutiei de credit au mentionat ca suma ar putea fi suplimentata in trimestrul al patrulea.
"Inteleg ceea ce se intampla la Merrill. Daca nu platesc acum, si-ar putea pierde unii dintre cei mai buni oameni", a spus analistul William Fitzpatrick, care administreaza active de 1,7 miliarde de dolari si detine si actiuni ale Morgan Stanley.
Bancherii sunt atat de increzatori de bonusurile foarte mari pe care se asteapta sa le primeasca, incat au donat sume record mai multor organizatii, printre care si Muzeul American de Istorie Naturala din New York. La gala Muzeului American de Istorie Naturala organizata recent, cele 650 de persoane prezente au donat 3,2 milioane de dolari, a spus Steve Reichl, directorul de comunicare al muzeului.
De asemenea, Federatia UJA, o organizatie filantropica evreiasca din New York, a reusit sa stranga recent 41 de milioane de dolari la un eveniment anual, organizat la resedinta lui Alan Greenberg, presedintele comitetului executiv al Bear Stearns.
Primele enorme pe care le au de incasat unii bancheri le aduc castiguri fabuloase si agentiilor imobiliare specializate in vanzarea de apartamente de lux. Cererea pentru apartamentele foarte luxoase din Manhattan, care au pret de cel putin 10 milioane de dolari, a atins apogeul in acest an, a afirmat Pamela Liebman, CEO al companiei imobiliare Corcoran Group. De exemplu, un apartament scos la vanzare in aceasta luna a fost achizitionat in mai putin de o luna la un pret peste cel initial de 12 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO