Business Internaţional

Pe polonezii de rând i-a apucat din nou dragostea pentru jocul la bursă

În timp ce doar o mică parte din cele 1,4 milioane de conturi de brokeraj din Polonia sunt active, investitorii individuali au lărgit volumele acţiunilor cu capitalizare mică adesea ignorate de instituţiile internaţionale.

În timp ce doar o mică parte din cele 1,4 milioane de conturi de brokeraj din Polonia sunt active, investitorii individuali au lărgit volumele acţiunilor cu capitalizare mică adesea ignorate de instituţiile internaţionale.

Autor: Bogdan Cojocaru

18.08.2017, 00:03 838
Au lipsit ani de zile de pe bursa de acţiuni de la Varşovia, dar acum investitorii de retail polonezi s-au întors în forţă, scrie Bloomberg.

În timp ce investitorii străini încă domină, polonezilor le-a revenit 18% din toate tranzacţiile în prima jumătate a acestui an, cel mai ridicat nivel din 2012 încoace. Anul trecut, ponderea era de 13%, potrivit datelor bursei de acţiuni de la Varşovia. Jucătorii polonezi individuali au devenit participanţi în forţă şi pe piaţa obligaţiunilor corporate, fiind responsabili de 41% din toate ordinele, un nivel record. 

Principalul indice al bursei poloneze de acţiuni, WIG20, a sărit cu 22% anul acesta în condiţiile în care acţiunile poloneze au început să iasă dintr-o paralizie indusă de reforma în sistemul pensiilor din urmă cu trei ani şi de creşterea riscurilor politice de după alegerile din 2015. Acţiunile poloneze le ajung acum din urmă pe cele de pe alte pieţe emergente. Lanţul de supermarketuri Dino Polska şi operatorul de telefonie mobilă Play Communications se numără printre noii lis­taţi care au captat imaginaţia polo­ne­zilor care caută investiţii alternative la de­pozitele constituite la bănci, devenite neatractive din cauza dobânzilor real negative. În timp ce doar o mică parte din cele 1,4 milioane de conturi de brokeraj din Polonia sunt active, in­vestitorii in­dividuali au lărgit vo­lumele acţiunilor cu capitalizare mică ade­sea ignorate de instituţiile internaţionale.

Entuziasmul lor pentru con­struc­torul Polimex-Mostostal, pentru pro­du­cătorul de jocuri electronice CI Games şi pentru fabricantul de tractoare Ursus a hrănit un rulaj care în S1 a fost de peste trei ori mai mare de­cât valoarea de piaţă a acestor companii.

Investitorii de retail au fost coloana vertebrală a bursei de la Varşovia în anii 1990, când guvernul vindea acţiuni la mai multe companii de stat în procesul de transformare a economiei dintr-una co­­­munistă într-una de piaţă. Un al doi­lea vârf de activitate a fost atins în 2010, când debutul pe bursă al asi­gu­ră­to­rului  PZU şi cel al opera­to­rului bursei au atras peste 200.000 de traderi indi­vi­duali.

Listarea din iulie a Play Commu­nications, cea mai mare ofertă din partea unei companii private poloneze, a atras 16.000 de investitori de retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO