Business Internaţional

Paulson primeste 18,7 milioane de dolari de la Goldman Sachs

05.07.2006, 18:46 14

Noul ministru de finante al SUA, Henry Paulson, a primit pentru cele sase luni in care a ocupat functia de director executiv al Goldman Sachs o recompensa financiara de 18,7 milioane de dolari (14,65 milioane de euro). In cadrul raportului trimestrial al Goldman Sachs, oficialii companiei au precizat ca membrii comitetului de stabilire a compensatiilor financiare au hotarat acordarea acestei sume lui Paulson in semn de recunostinta pentru cele sase luni in care a stat la carma celei mai importante banci de investitii de pe Wall Street, perioada in care profitul s-a dublat pana la nivelul de 4,79 miliarde de dolari (3,75 mld euro).
Oficialii Goldman Sachs au precizat ca s-au oferit sa achizitioneze la un pret nespecificat participatia lui Paulson si a sotiei sale in cadrul fondurilor private de investitii aflate in portofoliul companiei. Purtatorul de cuvant al bancii de investitii americane a refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect.
"Persoanele implicate in aceste afaceri fac foarte multi bani", este de parere Brent Longnecker, presedintele Longnecker & Associates, specialist in sisteme de remunerare a directorilor. "Anul trecut a fost unul foarte activ in ceea ce priveste achizitiile, astfel incat instinctul imi spune ca recompensa oferita este corecta in contextul activitatii prestate. Lichiditatile sunt cea mai buna metoda de plata tinand cont de noua pozitie pe care o ocupa", a adaugat el.
Saptamana trecuta, senatul american a confirmat numirea lui Paulson in functia de ministru de finante, ocupand locul lasat liber de John Snow. Paulson a demisionat din cadrul bancii de investitii Goldman Sachs dupa o perioada de sapte ani in care a ocupat succesiv functiile de presedinte si director executiv al companiei. Locul sau a fost ocupat de Lloyd Blankfein, fostul director operational al bancii.
Goldman Sachs a inaintat deja catre organele de reglementare o cerere de vanzare a pachetului de 3,23 milioane de actiuni Goldman detinute de Paulson, evaluat la aproximativ 491 de milioane de dolari. Noul ministru de finante al Statelor Unite ale Americii detine, conform datelor oficiale, si un pachet de actiuni preferentiale in valoare de 75,2 milioane de dolari, plus o optiune de cumparare a inca 680.474 de actiuni la pret fix. Valoarea totala a participatiei lui Paulson in cadrul companiei este evaluata la 1,02% din actiunile emise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO