Business Internaţional

Patru mari bănci europene vor să înapoieze o parte din împrumuturile ieftine luate de la BCE

Patru grupuri bancare se pregătesc să înapoieze o parte din împrumuturile ieftine luate de la BCE

Autor: Marius Oncu

02.04.2012, 14:44 216

Grupurile bancare BNP Paribas şi Societe Generale din Franţa, UniCredit din Italia şi La Caixa din Spania se pregătesc să înapoieze o parte din împrumuturile luate de la Banca Centrală Europeană (BCE) prin licitaţiile de fonduri ieftine pe trei ani din decembrie şi februarie.

Surse din sectorul bancar au declarat pentru Financial Times că cele patru instituţii de credit se pregătesc să restituie în următoarele 12 luni circa o treime din fondurile împrumutate, estimate în total la 80-100 de miliarde de euro.

Operaţiunea de refinanţare pe termen mai lung (Longer-Term Refinancing Operation-LTRO) introdusă de BCE este considerată măsura care a stabilizat pieţele financiare volatile din zona euro. Prin programul fără precedent, compus din două licitaţii organizate în decembrie şi februarie, mai multe sute de bănci au împrumutat în total circa 1.000 de miliarde de euro la o dobândă anuală de numai 1%.

Fondurile trebuie plătite cel mai târziu în decembrie 2014 şi februarie 2015. Potrivit reglementărilor, băncile pot să plătească cel mai devreme după 12 luni de la data contractării finanţărilor.

Planurile de plată înainte de termenul limită aminteşte de deciziile similare luate de băncile americane în 2009, de a înapoia ajutoarele de stat cât mai repede posibil, scrie Financial Times.

LTRO este creditat cu relaxarea presiunii asupra finanţării băncilor din zona euro într-o perioadă în care lichiditatea se afla sub presiune, dar şi cu redeschiderea pieţelor comerciale de finanţare.

În pofida efectelor pozitive, unii critici au afirmat că programul va afecta negativ pe termen scurt emisiunile de instrumente financiare pentru atragere de fonduri şi ameninţă sistemul bancar european cu un necesar masiv de refinanţare la termenele limită de resturnare a fondurilor.

"Există două motive pentru plata mai devreme. În primul rând, nu cred că ar fi înţelept din partea noastră să plătim cu toţii în trei ani. Totodată, avem nevoie de finanţare pe perioadă mai lungă de trei ani. A trebuit să atragem astfel de fonduri în ultimele luni, chiar dacă a trebuit să plătim mai mult", a declarat directorul unei bănci europene.

Nu toate băncile intenţionează să înapoieze împrumuturile luate prin LTRO. Deutsche Bank şi Lloyds au indicat că intenţionează să pătreze fondurile ieftine de la BCE pentru întreaga perioadă de trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO