Business Internaţional

Patru întrebări şi răspunsuri despre cum vor reacţiona pieţele la summitul crucial de la Bruxelles

Autor: Adrian Voicu

08.12.2011, 22:20 476

1. Cum privesc pieţele summitul?

Majoritatea investitorilor în obligaţiuni guvernamentale emise de ţările din zona euro nu tranzacţionează acum cu acţiuni. Conform companiei de brokeraj CMC Markets, citată de Reuters, clienţii săi sunt împărţiţi între optimism şi pesimism cu privire la rezultatele summitului.

Acţiunile europene au crescut cu mai mult de 12% din 25 noiembrie încoace, dar indicele FTSEurofirst 200 nu poate să iasă din plaja 880-1.020 puncte din august.

Pe piaţa valutară, euro a pierdut 0,9% faţă de dolar în această săptămână, dar eventuale progrese solide ale acestei întâlniri ar putea duce la creşterea euro.

2. Care este cel mai bun rezultat la care ne-am putea aştepta şi cum vor reacţiona pieţele?

Cea mai bună veste ar fi o schimbare a tratatului convenită de toate cele 27 de ţări din Uniunea Europeană.

Strategii de pe pieţele financiare apreciază că aprobarea unanimă a cererilor Germaniei de a controla bugetele şi o declaraţie care să arate că BCE doreşte să acţioneze pentru a susţine datoriile ţărilor periferice ar putea duce la o creştere a burselor de acţiuni.

De asemenea, euro ar putea creşte până la 1,35 dolari faţă de 1,33 dolari de joi.

Dacă însă preşedintele BCE Mario Draghi va spune că politicienii s-au mişcat prea încet, va fi o mare dezamăgire pentru pieţele financiare, apreciază Marchel Alexandrovich, economist la firma americană de investiţii Jefferies.

3. Care ar putea fi cel mai rău scenariu şi cum vor reacţiona pieţele?

Lipsa unei înţelegeri asupra unei uniuni fiscale mai strânse şi a unei puteri mai mari pentru EFSF va dezamăgi pieţele.

Un asemenea rezultat s-ar putea solda cu o reducere a ratingului statelor din zona euro, pieţele putând scădea cu 6% în săptămâna următoare, conform analiştilor şi cu 10-15% în lunile următoare.

4. Ce s-ar întâmpla dacă BCE nu va cumpăra bonduri luni?

Randamentele bondurilor italiene pe zece ani vor sări de 10%, analiştii aşteptându-se la vânzări masive. Însă dacă BCE va intra în forţă la cumpărare, va ajuta la menţinerea unei pieţe stabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO