Business Internaţional

Patru bănci mari, condamnate într-un caz privind vânzarea unor produse derivate primăriei din Milano

Autor: Anca Dumitrescu

19.12.2012, 19:39 195

"Este o sentinţă istorică prin care se recunoaşte principiul fundamental că băncile trebuie să dea dovadă de transparenţă în operaţiunile cu administraţiile publice", a declarat procurorul care a instrumentat cazul.

Procesul, început în 2010, a fost declanşat în urma unei plângeri a primăriei din Milano, care a obţinut în 2005 un împrumut de 1,68 de miliarde de euro, sub formă de obligaţiuni legate de instrumente derivate complexe care au dus la explodarea costurilor.

Primăria din Milano a încheiat ulterior un acord financiar cu băncile respective în schimbul renunţării la acuzaţii, dar procesul a continuat.

Tribunalul a dispus miercuri confiscarea unor fonduri de 24,3 milioane euro în cazul Deutsche Bank, 23,9 milioane euro de la Depfa Bank, 24,8 milioane euro de la JP Morgan şi 16 milioane euro de la UBS.

Cele patru bănci urmează să plătească câte o amendă de 1 milion de euro.

Băncile au anunţat că vor face apel.

În plus, nouă angajaţi ai acestor instituţii financiare au fost condamnaţi la pedepse de 6-8 luni de închisoare cu suspendare, care nu vor rămâne în cazierul lor judiciar. Alte patru persoane au fost achitate.

Cele patru bănci nu şi-au recunoscut vinovăţia, chiar dacă au fost acuzate că au ascuns riscurile legate de produsele derivate, din care au obţinut profituri ilegale de circa 100 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO