Business Internaţional

Patronul unei fabrici româneşti din Ucraina: Am oprit totul, acum plătesc doar paznicii. Ucrainenii va trebui să muncească 7-10 ani ca să-şi revină

Patronul unei fabrici româneşti din Ucraina: Am oprit...

Autor: Radu Bostan

20.02.2014, 21:41 1155

Violenţele şi instabilitatea din ultimele luni din Ucraina au afectat operaţiunile de acolo ale oamenilor de afaceri români, care spun că şi-au stopat activitatea şi au amânat intenţiile de extindere pe piaţa ucraineană.

 „Credeţi că acum mai dă cineva vreo comandă? Noi de la sfârşitul lui octombrie ne-am oprit, nu mai producem nimic acolo“, a spus Dumitru Matei, proprietarul companiei Izoterom, care deţine în Ucraina o mică fabrică de conducte preizolate folosite la transportul agentului termic.

Fabrica avea opt angajaţi, care produceau conducte pentru spitale sau regii de termoficare. În anii trecuţi, cifra de afaceri a companiei ucrainene se ridica la milioane de euro, însă în 2012, ultimul an complet de activitate, rulajul s-a redus la 200.000 de euro şi firma a început să aibă probleme cu încasarea creanţelor.

„Suntem acolo de 15 ani. În ultimii doi ani de zile situaţia economică s-a deteriorat, au început să comande, dar fără să mai plătească. Acum eu plătesc doar paznicii. Totul s-a blocat şi ce bani avem să luăm nu ne dau. I-am dat şi în judecată, dar nici aşa nu am rezolvat, pentru că nici judecătorii nu ştiu dacă mai rămân în funcţie“, a arătat Dumitru Matei.

 

„Nu am apucat să facem niciun pas”

Tot conducte spera să vândă în Ucraina şi compania Superlit, care deţine o fabrică la Buzău şi realizează trei sferturi din cifra de afaceri de circa

15 milioane de euro din livrări la export. Dacă la începutul anului trecut conducerea firmei îşi propusese intrarea în forţă pe piaţa ucraineană, acum directorul general Bogdan Niţu spune că „din fericire“, planurile nu s-au mai concretizat.

„Nu am apucat să facem niciun pas. Eram în contact cu mai mulţi oameni din zona de business, dar ţinând cont de situaţia de acolo mai aşteptăm un pic“, a spus Bogdan Niţu. Compania a tatonat piaţa ucraineană în urmă cu câţiva ani, când a livrat ţevi pentru lucrări de apă şi canalizare şi conducte pentru o microhidrocentrală în Ucraina.

„La cum arăta piaţa acum doi-trei ani ne aşteptam să continue dezvoltarea atât pe hidro, cât şi pe canalizare. Noi gândeam în perspectivă. Vedeam la ora respectivă Ucraina integrându-se în Uniunea Europeană, accesând fonduri de preaderare şi atunci devenea interesant pentru noi să fim prezenţi încă de pe acum“, a explicat directorul companiei. Însă planurile de extindere au fost puse „on hold“, cel puţin deocamdată.

„Din punctul de vedere al businessului este clar că nu e foarte înţelept să mergi în direcţia respectivă acum, dar pe termen lung nu văd Ucraina în altă parte decât în Europa“, a conchis directorul general al Superlit.

Pe de altă parte, Dumitru Matei se aşteaptă ca turbulenţele actuale să lase urme adânci în economia ucraineană.

„Este mare păcat ce se întâmplă acolo, se destabilizează toată ţara. E o ţară cu un potenţial economic foarte mare, cu bogăţii. După o chestie de asta trebuie să muncească 7-10 ani ca să-şi revină.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO