Business Internaţional

Patriotism economic sau protecţionism? Mai întâi francezii, apoi nemţii şi-au creat dispozitive de blocare a achiziţiilor străine

Patriotism economic sau protecţionism? Mai întâi...

Autor: Catalina Apostoiu

14.07.2017, 00:04 597
După ce Franţa a adoptat în 2014 „decretul Montebourg“, care lărgea aria companiilor considerate „strategice“, în cazul cărora este necesară aprobarea de către guvern a investiţiilor străine, Germania adoptă acum o poziţie similară, guvernul german extinzându-şi puterea de a bloca preluarea companiilor germane de către investitori străini.

Mişcarea vine pe fondul îngrijorării în creştere a Berlinului cu privire la asaltul companiilor chineze asupra sectorului high-tech german, scrie Financial Times.

Potrivit legislaţiei germane actuale, guvernul german poate bloca achiziţia de către o companie din afara UE a unei participaţii ce depăşeşte 25% dintr-o entitate germană dacă tranzacţia reprezintă o ameninţare la adresa ordinii publice sau securităţii naţionale.

Legea priveşte în mare parte industria apărării sau companiile implicate în securitatea informaţiilor şi procesarea documentelor de stat.

O directivă adoptată în această săptămână extinde în mod semnificativ sfera de aplicare a legii, permiţând miniştrilor să investigheze tranzacţii vizând o gamă largă de companii cu operaţiuni în „infrastructură vitală“.

În acelaşi timp, prin această directivă, guvernul va avea mai mult timp la dispoziţie să investigheze preluările. De asemenea, directiva extinde aria actualei legislaţii la „achiziţiile indirecte“, unde investitorii străini creează vehicule în UE pentru a prelua ţinte germane.

Ministrul german al economiei Brigitte Zypries a declarat că se constatase o „creştere clară“ a volumului şi complexităţii preluărilor, iar legea trebuia schimbată din acest motiv. „Suntem în continuare una dintre cele mai deschise economii din lume, dar vrem şi să creăm o competiţie corectă“, a declarat aceasta. „Datorăm acest lucru companiilor noastre.“

Aceasta a arătat că firmele germane sunt adesea obligate să concureze cu companii din ţări care au „un sistem economic mai puţin deschis decât al nostru“. Noile măsuri ar trebui să „asigure o reciprocitate sporită“.

Organizaţiile patronale au criticat însă noua directivă. „Directiva erodează atractivitatea Germaniei ca destinaţie pentru investiţiile străine“, a declarat Stefan Mair de la BDI, asociaţia industriei germane.

Potrivit acestuia, ar fi mai logic ca Berlinul să-şi sporească presiunile asupra guvernelor străine să-şi deschidă pieţele şi să elimine barierele comerciale.

Noile reguli sunt criticate chiar de firmele pe care acestea sunt menite să le protejeze. Decizia guvernului german a atras critici dure din partea liderilor politici şi ai industriei. Printre altele, companiile se plâng că nu au fost consultate, scrie Handelsblatt.

Potrivit Les Echos, noile măsuri contrastează cu discursul liberal al Germaniei. Decretul Montebourg adoptat în Franţa a fost interpretat peste graniţe drept un instrument protecţionist.

Acesta modifica reglementările adoptate în 2005, adăugând cinci noi sectoare. Decretul a redus semnificativ aria companiilor care nu erau protejate.

În acest an, Germania, Franţa şi Italia au cerut Comisiei Europene să le acorde drepturi sporite de a cerceta preluările de companii high-tech de către investitori străini şi, în caz de necesitate, să le blocheze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO