Business Internaţional

Pasi gresiti facuti in tranzitie

10.11.2009, 23:15 28

In perioada de tranzitie de la economia planificata la una depiata, statele din Europa Centrala si de Est au fost cuprinse defrenezia spiritului capitalist, insa actuala criza a scos la ivealaslabiciunile acestei atitudini. Modelul de crestere economica dinultimii 20 de ani s-a bazat in principal pe dezvoltarea sectoruluiserviciilor, dar si pe dependenta puternica de fluxul de capitalstrain, obtinut la costuri relativ reduse in anii de dinaintearecesiunii.

Economia de tranzitie, bazata pe creditele in valuta, s-adovedit a fi un adevarat "focar de infectie" pentru statele dinEst, in conditiile in care criza a contribuit la deprecierea masivaa monedelor din regiune si a scumpit imprumuturile contractate,creand dificultati in rambursarea lor.

Spre exemplu, in Ungaria, 90% din datoria privata a tarii eradenominata in valuta inainte de declansarea crizei. Dobanzileextrem de mici percepute pentru creditele in euro sau in francielvetieni au stat la baza indatorarii peste masura a populatiei sia companiilor.

O alta greseala a guvernelor din regiune se leaga de faptul caau permis escaladarea datoriilor externe, potentialul de finantareautohton fiind rapid depasit si amplificandu-se dependenta decapitalul strain. Concomitent, deficitele de cont curent au inceputsa urce intr-un ritm mult mai rapid decat economiile in sine,depasind in 2008 nivelul de 20% din PIB in Romania sauBulgaria.

Investitiile straine directe in Europa Centrala si de Est, careau totalizat in ultimii cinci ani 900 mld. euro, desi au contribuitla cresterea progresiva a economiilor, au ascuns adevaratele nevoide finantare. Odata cu blocarea acestor fluxuri in 2008,interventiile forurilor financiare internationale au devenitindispensabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO