Business Internaţional

Pascal Lamy, sustinut pentru functia de presedinte al WTO

09.12.2004, 00:00 20



Pascal Lamy, fostul comisar pentru comert al Uniunii Europene, este singurul candidat din partea UE pentru functia de presedinte al Organizatiei Mondiale a Comertului (WTO).



Un purtator de cuvant al actualului comisar pentru comert, Peter Mandelson, a declarat ca Lamy se bucura de sprijinul puternic al tuturor celor 25 de membri ai Uniunii. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a anuntat si el ca va sustine candidatura lui Lamy.



Cu toate ca are sprijinul Uniunii Europene, Lamy va avea o sarcina dificila in a obtine consensul celor 147 de membri ai WTO. Uruguay a anuntat deja canditatura fostului sau ambasador la WTO, Carlos Perez del Castillo, in timp ce ambasadorul Braziliei la WTO, Luiz Felipe de Seixas Correa si-a declarat interesul.



Lamy va avea nevoie de sprijinul grupului de tari din Africa, Caraibe si Pacific, care au legaturi stranse cu UE, insa aceste state au deja propriul candidat, ministrul de externe din Mauritania, Krishna Cuttaree, iar Kenya ar putea veni la randul ei cu un nou candidat.



Administratia americana a primit pozitiv candidatura lui Lamy. Un purtator de cuvant al lui Robert Zoellick, reprezentantul comercial al SUA, a declarat: "Ambasadorul Zoellnick il respecta foarte mult pe domnul Lamy si crede ca va fi un candidat puternic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO